Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Psyche’s missie naar een metalen wereld

Psyche’s missie naar een metalen wereld

DOOR DUNCAN MIL
22 september 2023 – 5 oktober 2023 – De reis van het Psyche-ruimtevaartuig naar zijn gelijknamige asteroïde is een unieke kans om de blootliggende metaalrijke kern van een vroege planeet te verkennen – oorspronkelijke bouwstenen die onder invloed van de zwaartekracht samen ons zonnestelsel vormden ongeveer 4,5 miljard jaar geleden.

De Italiaanse astronoom Annibale de Gasparis ontdekte de asteroïde Psyche in 1852. De Gasparis noemde de asteroïde naar de Griekse godin van de ziel.

De Psyche-missie wordt op 5 oktober 2023 om 14:38 GMT (10:38 EDT) gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida. De missie zal naar verwachting in 2029 bij de asteroïde aankomen.

De Arizona State University leidt de Psyche-missie en heeft drie primaire instrumenten aan boord: een multispectrale beeldsensor, een gammastralings- en neutronenspectrometer en een magnetometer.

Wetenschappers vermoeden dat de asteroïde een planetesimaal is. Dit lichaam zou onder invloed van de zwaartekracht samen kunnen komen met vele andere en een planetoïde kunnen vormen, en uiteindelijk een planeet.

De missie zal het zwaartekrachtveld van Psyche met hoge precisie meten. Gecombineerd met gegevens uit spectrometerbeelden zal dit informatie opleveren over de interne elementaire samenstelling van Psyche.

Het Psyche-ruimtevaartuig zal een experiment uitvoeren dat NASA’s verste test ooit van optische communicatie met hoge bandbreedte demonstreert. Deep Space Optical Communication (DSOC) zal testgegevens verzenden en ontvangen met behulp van een onzichtbare nabij-infraroodlaser, waarbij gegevens worden verzonden met een bandbreedte die 10 tot 100 keer groter is dan de conventionele radiogolfsystemen die tegenwoordig in ruimtevaartuigen worden gebruikt.

DSOC beschikt over een geavanceerde camera voor het tellen van fotonen om een vanaf de grond uitgezonden laser te ontvangen. De camera is bevestigd aan een telescoop met een opening van 22 centimeter (8,6 inch) die aan de zijkant van het ruimtevaartuig uitsteekt.