Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Presidentieel echtpaar naar New York

Presidentieel echtpaar naar New York

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi en first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry zijn tot en met 22 september in New York, Verenigde Staten. Volgens het ‘instituut van de first lady’ dat daar woensdag ruchtbaarheid aan heeft gegeven, zal Santokhi-Seenacherry een “lijvig programma” afwerken. Ze is uitgenodigd door diverse organisaties, waaronder de Spouses of Caricom Leaders Action Network (SCLAN). In dezelfde periode is het staatshoofd in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die hij volgens het persbericht ook zal toespreken.

Santokhi-Seenacherry zal gastspreker zijn bij de Global Power Women Conference 2023. Ze is, aldus haar instituut, genomineerd voor de award ‘Uitblinkende first lady’ van deze periode. Als ondervoorzitter van de SCLAN zal ze het zogenoemde ‘high level side event’ toespreken houden. De activiteit beoogt investeringen te bevorderen in klimaatbestendige gezondheidszorgstelsels die tegemoetkomen aan de behoeften van vrouwen, kinderen en adolescenten.

De presidentsvrouw woont verder de gebruikelijke kwartaalvergadering van de SCLAN bij, heeft een ontmoeting gepland met haar Amerikaanse en Turkse evenknie, respectievelijk Jill Biden en Emine Erdoğan. De Turkse first lady is voorzitter van de UN Zero Waste Advisory Board, waar Santokhi-Seenacherry volgens het instituut van de first lady ook lid van is. Aangegeven wordt dat de presidentsvrouw zich in New York sterk zal maken voor mentale gezondheid bij onder meer de jeugd en empowerment van de Surinaamse vrouw.