Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Santokhi ziet gouden toekomst voor agrarische sector

President Santokhi ziet gouden toekomst voor agrarische sector

President Chan Santokhi is optimistisch over de vooruitzichten van de agrarische sector in Suriname en ziet kansen om zowel regionaal als internationaal een belangrijke rol te spelen in voedselzekerheid. Tijdens zijn jaarrede, gisteren, benadrukte het staatshoofd de significante vooruitgang die is geboekt in de agrarische sector dit jaar. Verschillende opmerkelijke projecten zijn al in gang gezet, terwijl andere nog in de voorbereidingsfase verkeren.

Onder het SAMAP-project hebben meer dan 400 boeren ondersteuning ontvangen in de vorm van agrarische input en waardevolle trainingen om hun vaardigheden te vergroten. Dit initiatief heeft een positieve impuls gegeven aan de agrarische gemeenschap.

Op dit moment wordt in samenwerking met China het Suriname Agricultural Technology Cooperation Center Project in Tijgerkreek, Saramacca, uitgevoerd. Dit project richt zich op de teelt van verschillende groente- en fruitsoorten, zowel in kassen als in open lucht.

Een cruciaal aspect is de integratie van trainingen voor zowel jonge als ervaren boeren, waardoor kennis en technieken worden gedeeld en verbeterd. Het IDB Agricultural Competiveness Program, dat de bouw van diverse laboratoria omvatte, lag sinds 2017 stil.

Recentelijk zijn de activiteiten na heronderhandelingen met de Europese Unie (EU) en Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) weer opgepakt en naar verwachting zullen ze binnen een half jaar worden afgerond. Dit project zal de agrarische sector voorzien van moderne faciliteiten om de kwaliteit van gewassen te waarborgen.

In Nickerie heeft de FAI 200 hectaren grond beschikbaar gesteld om bermbeplanters te ondersteunen bij de productie van groenten en fruit, ter bevordering van de lokale voedselvoorziening. Suriname heeft recent goedkeuring gekregen van de National Plant Protection Organisation van Barbados om te starten met de export van een aantal gewassen. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan het afronden van de Pest Risk Assessment voor meerdere gewassen.

Ook is er een aanzienlijke subsidie van US$ 1 miljoen toegekend door India voor de oprichting van een verwerkingsunit voor markoesa, een veelbelovende stap in het diversifiëren van de agrarische productie. Dankzij de samenwerking met het Braziliaanse agrarisch onderzoeksinstituut Embrapa zullen binnenkort gewasonderzoeken worden gestart voor de teelt van mais en soja, wat veelbelovende resultaten belooft voor de agrarische sector.

Verder wordt, volgens president Santokhi, met de oprichting van een faciliteit voor de productie van verpakkingsmaterialen op het terrein van de Melkcentrale en de lancering van een kokospalmbedrijf in Coronie, de agrarische sector in Suriname nog verder versterkt. Het staatshoofd is van mening dat projecten zoals het ananasproject in La Poole en de enquête onder ananastelers in Cabendadorp de diversiteit en potentie van Suriname op het gebied van agrarische productie benadrukken.