Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Santokhi tevreden terug van EU-Celac summit

President Santokhi tevreden terug van EU-Celac summit

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi blikt tevreden terug op de de EU-Celac Summit 2023. Deze summit is een bijeenkomst voor regeringsleiders van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (Celac) en de Europese Unie (EU). De president heeft ook bilaterale gesprekken gevoerd met Europese regeringsleiders ter versterking van de relaties.

Er is gesproken over de klimaatverandering en de gevolgen daarvan alsook de handel en het personen en goederenverkeer tussen de twee regio’s. “Het feit dat de staatshoofden van alle landen aanwezig zijn geweest geeft de politieke wil aan dat men bereid is op het hoogste niveau van vertegenwoordiging in communicatie met elkaar te zijn”, zegt Santokhi.

Hij geeft aan dat er een declaratie is aangenomen tijdens de summit. “We gaan hiervan uit dat die follow-up ook goed gemonitord zal worden door het secretariaat van de Celac en EU om ook te zorgen dat datgene wat wij met elkaar hebben afgesproken ook uitgevoerd kan worden, dat er ook actie komt. Dat is de roep geweest”, aldus de regeringsleider.

Visumvrij reizen

“Het onderwerp visumvrij reizen is niet op agenda geweest van de summit, maar wel in bilaterale meetings aangehaald daar het verzoek hiervoor al is ingediend. Voordat de Europese Unie dit besluit neemt moet er een heel proces doorlopen worden. Belangrijk is dat we de randvoorwaarden gereed moeten hebben. Daar wordt aan gewerkt”, meldt de president. Het gaat om het in orde hebben van de biometrisch of e-paspoort of een digitaal paspoort dat toegang moet geven tot de internationale gemeenschap en niet beperkt blijft tot een bepaalde regio.

President Santokhi heeft met verschillende EU-regeringsleiders bilaterale ontmoetingen gehad, waaronder de Vlaamse minister-president Jan Jambon, die is uitgenodigd voor een bezoek aan Suriname. In een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron is gevraagd samen te werken aan de ontwikkeling van het grensgebied met Frans-Guyana. Het gaat in deze om de bouw van een brug over de Marowijnerivier.

Macron hecht grote waarde aan de bescherming van het milieu, het veiligheidsvraagstuk en het gezamenlijk optreden hiertegen. Derhalve is de gezamenlijke aanpak van de effecten van klimaatverandering besproken door de staatshoofden, daar dit niet alleen Suriname maar ook Frans-Guyana treft. Om verdere afspraken te maken is ook president Marcon uitgenodigd Suriname te bezoeken. “Het zal de eerste keer zijn dat een staatshoofd van Frankrijk, Suriname zal aandoen”, aldus president Santokhi.