Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Santokhi: ‘Olie en gas worden katalysator voor economische ontwikkeling’

President Santokhi: ‘Olie en gas worden katalysator voor economische ontwikkeling’

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Suriname staat op het punt de internationale koolstofmarkt te betreden. Naast exploitatie van zijn natuurlijke hulpbronnen zoals hout, olie, gas en andere delfstoffen wil de regering ook de koolstofmarkt als potentiële inkomstenbron benutten ter ondersteuning van de nationale ontwikkeling. Olie en gas worden wel de katalysator de economische ontwikkeling van het land, hield president Santokhi de aanwezigen maandagmiddag voor bij de officiële opening van de tweede Suriname Energy, Oil and Gas Summit (Seogs) in de Ballroom van Royal Torarica.

De regering heeft zich onwrikbaar ten doel gesteld het institutionele kader te ontwikkelen om Suriname op een duurzame basis tot een ontwikkelingsland te maken. Crises zoals de Covid-pandemie, financiële wanorde, klimaat- en voedselzekerheidsbedreigingen en de oorlog in Ukraïne, hebben deze taak niet tot een gemakkelijke gemaakt voor de regering.

‘Deze sector en de spin-off sectoren krijgen de volledige steun van de regering binnen het bestaande wettelijke en institutionele kader’

president Santokhi

“Maar als we ernaar streven te zijn wat we kunnen zijn, is er geen ruimte voor politieke kortere wegen en deze benadering is de enige duurzame weg voorwaarts. Olie en gas zullen de katalysator zijn voor deze ontwikkeling. Deze sector en de spin-off sectoren krijgen de volledige steun van de regering binnen het bestaande wettelijke en institutionele kader”, zei het staatshoofd.

Hij voegde eraan toe dat duurzaamheid een cruciale pijler van de Surinaamse economie zal zijn en zullen inkomsten gekanaliseerd worden naar bepaalde kernsectoren, waaronder landbouw, toerisme en dienstverlening. Het Welvaart- en Stabiliteitsfonds, dat “volledig wordt ondersteund door mijn regering, zal hier een sleutelrol spelen voor toekomstige ontwikkelingen en verdere diversificatie van onze economie”.

Hernieuwbare energie

Suriname zet zich, aldus Santokhi, in voor de wereldwijd overeengekomen doelstelling om de samenlevingen over te schakelen op hernieuwbare energie en het gebruik van fossiele brandstoffen geleidelijk uit te bannen. Suriname hanteert hierin een evenwichtige aanpak. Zijn bossen zijn belangrijke koolstofputten, inclusief de mangroven, en het beleid van de regering zal erop gericht zijn dit zo te houden.

“U investeert in een van de groenste landen ter wereld, een van de drie CO2-negatieve landen en uw investering zal een rechtvaardige overgang naar een duurzamere wereld stimuleren, aangedreven door hernieuwbare energiebronnen”, hield de president potentiële investeerders voor.