Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Santokhi niet naar Amazone-top

President Santokhi niet naar Amazone-top

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi is komende maandag en dinsdag niet aanwezig tijdens de speciale Amazone-top die op initiatief van de Braziliaanse president Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva in Brazilië wordt gehouden. De acht landen van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) ontmoeten elkaar in Belem aan de monding van de Amazone.

President Santokhi kiest ervoor thuis te blijven om zich bezig te houden met brandende nationale beleids- en politieke zaken. Suriname wordt tijdens de meeting vertegenwoordigd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

“Ik heb hoge verwachtingen van deze top. Voor het eerst hebben we een gemeenschappelijk beleid voor het Amazonegebied, voor behoud, veiligheid, grenzen”

Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva, president Brazilië

“Neen, de president wilde zoveel mogelijk aanwezig zijn in Suriname”, reageert Ramdin op vragen van de Ware Tijd waarom Santokhi thuisblijft. Hij merkt op dat de president ook niet gaat naar een speciale top van de Caricom-leiders die voor deze maand gepland is.

In september zal de president wel actief deelnenen aan de 78ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Voor later in het jaar zijn ook nog enkele buitenlandse reizen gepland. Zoals de kaarten nu liggen zal Santokhi wel aanwezig zijn op de 28ste klimaattop die van 30 november tot en met 12 december in Dubai gehouden wordt.

“Er staat nog een actieve buitenlandse agenda voor de president de rest van het jaar”, aldus minister Ramdin. Tijdens de top zal Suriname vertegenwoordigd worden door de ministers Marciano Dasai en Ramdin.

President Lula zei eerder deze week aan journalisten dat de leiders van de Amazonelanden volgende week zullen proberen om voor het eerst een gemeenschappelijk beleid op te stellen om het regenwoud te beschermen.

De top zal zich, aldus de Braziliaanse regeringsleider, richten op bosbehoud en veiligheid langs de grenzen. Hij voegde eraan toe dat particuliere bedrijven zullen worden gevraagd om te helpen bij de herbebossing van 30 miljoen hectare gedegradeerd land.

“We gaan met het bedrijfsleven in gesprek over een beleid voor de herbebossing van 30 miljoen hectare gedegradeerd land met bomen die gebruikt kunnen worden door de meubelindustrie”, zei hij.

ACTO werd in 1978 opgericht om het behoud van het Amazonebekken te bevorderen en de ontwikkeling van het Amazonegebied door middel van samenwerking te reguleren. De leden zijn Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.