Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Santokhi naar Brazilië voor reactivering UNASUR

President Santokhi naar Brazilië voor reactivering UNASUR

PARAMARIBO — Op initiatief van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula de Silva met als doel reactivering van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) is deze week de staatshoofdenvergadering ‘The Meeting of the Presidents of the Countries of South America’. President Chandrikapersad Santokhi vertrekt maandag naar Brazilië om de volgende dag met elf  Zuid-Amerikaanse staatshoofden van gedachten te wisselen over het integratieproces van Zuid-Amerika,

Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken zal de president in een uitgebreid statement Surinames visie uitdragen. Santokhi reist samen met zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali in een door de Brazilianen beschikbaar gesteld toestel.

“Minister Ramdin merkt op dat er enorm veel belangstelling is vanuit Brazilië en overige Zuid-Amerikaanse landen om zaken met Suriname te doen”

Het ligt in de bedoeling dat de president ook een bilateraal gesprek heeft met Lula da Silva. Hoewel het bezoek van korte duur is – Santokhi keert woensdag terug naar Suriname – staan er ook gesprekken met andere Zuid-Amerikaanse staatshoofden gepland en is er verder een afspraak gemaakt met de hoogste baas van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras, meldt de Communicadienst Suriname.  

Minister Ramdin merkt op dat er enorm veel belangstelling is vanuit Brazilië en overige Zuid-Amerikaanse landen om zaken met Suriname te doen. In de marge van de staatshoofdenvergadering zal hij zijn Braziliaanse ambtgenoot Mauro Vieira ontmoeten om de bilaterale agenda Suriname-Brazilië te bespreken.

Ramdin: “Die agenda heeft heel wat functionele samenwerking.” Brazilië biedt veel steun in de strijd tegen ziekten, terwijl er ook goede samenwerkingen zijn in de agrarische sector en onderwijs. Op het gebied van diplomatie in Zuid-Amerika stemmen de twee landen vaker met elkaar af. De wil is er ook om nadrukkelijker met elkaar te praten over samenwerking op het niveau van het bedrijfsleven en ook de strategische samenwerking bespreekbaar te maken.

Hij spreekt van een uniek moment dat de staatshoofden in de nieuwe context na de covidpandemie weer bij elkaar komen, inzake UNASUR. Voorheen hebben zij elkaar wel ontmoet, maar dan wat betreft andere initiatieven, waar ook niet alle regeringsleiders bij elkaar waren.

Naast het reactiveren van UNASUR komen ook onderwerpen als klimaatverandering, het schulden- en financieringsvraagstuk, de oorlog in Ukraïne, klimaatverandering, veiligheidsissues en illegale drugshandel aan de orde. Voor Ramdin is de ontmoeting van van staatshoofden een nieuw begin in Zuid-Amerika met een nieuwe dimensie.