Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Santokhi: Explosieven recente aanslagen komen van dezelfde bron

President Santokhi: Explosieven recente aanslagen komen van dezelfde bron

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Explosieven, waaronder handgranaten, die door onverlaten zijn ingezet bij aanslagpogingen komen van één en dezelfde bron. Ook de handgranaat die in december 2021 werd geplaatst onder een voertuig bij de woning van dWT-verslaggever Jason Pinas, die enkele dagen daarvoor door beveiligers van de vicepresident was mishandeld, komt van dezelfde bron. Dat deelde president Chandrikapersad Santokhi zojuist mee aan De Nationale Assemblee (DNA).

De president besprak bij aanvang van de openbare vergadering van het parlement donderdag de gewelddadigheden, die eerder deze week in het Pikin Sarongebied hebben plaatsgevonden. Bij het optreden van politie en leger zijn verschillende vuurwapens in beslag genomen bij vermoedelijke daders die zijn aangehouden. Ook werden twee handgranaten aangetroffen in de omgeving van de SBB-checkpoint te Pikin Saron.

“Ondertussen hebben we wel de informatie van zowel Justitie en Politie als Defensie dat de wapens en granaten, die in beslag genomen zijn, van één en dezelfde bron komen. Dezelfde bron vanwaar handgranaten afkomstig waren toen een journalist bedreigd werd door wapentuig onder zijn auto te plaatsen”, zei Santokhi. Het staatshoofd deelde verder mee dat ook vuurwapens en explosieven die onlangs gebruikt en geworpen zijn naar het kantongebouw in de Monseigneur Wulfinghstraat en bij de woning van een piloot van dezelfde bron komen.

De te Pikin Saron aangetroffen handgranaten komen ook uit dezelfde voorraad. Deze feiten geven, aldus de president, dat niet uitgesloten moet worden dat al deze incidenten georganiseerd plaatsvinden. Minister Krishna Mathoera van Defensie hield het parlement voor dat de handgranaten, gelet op de “lotnummers”, uit dezelfde voorraad komen die enige tijd geleden bij het Nationaal Leger waren gestolen.

Optreden

De president gaf aan dat tegen de plegers van de gewelddadigheden te Pikin Saron, maar ook alle anderen die geweld gebruiken tegen burgers en ondernemers of met de rechtsstaat en democratie met geweld bedreigen ferm zal worden opgetreden door justitie. Het onderzoek naar de gewelddadigheden van deze week is nog in volle gang. Na afronding zal volgens Santokhi duidelijk worden wie deze zaken financiert en orkestreert.

Justitieminister Kenneth Amoksi gaf aan dat twee verdachten zijn aangehouden. Door de veiligheidstroepen zijn drie jachtgeweren, één rifle, twee pistolen, hagelpatronen, een kogelwerende vest, zestien mobiele telefoons en een geldbedrag in vreemde valuta in beslag genomen. Ook zijn in de omgeving van de SBB-checkpoint twee handgranaten aangetroffen.

Zeker zes verdachten wisten aan hun aanhouding te ontkomen en vermoedelijk hebben zij vijf jachtgeweren, die zijn buitgemaakt op de goudconcessie van Grassalco, bij zich. Deze verdachten worden daarom als “vuurwapengevaarlijk” aangemerkt, zei de bewindsman.

Een medewerker van Grassalco, die door de aanvallers werd verwond, heeft een dubbele beenfractuur opgelopen. Twee politieagenten die schotverwondingen opliepen zijn in het ziekenhuis opgenomen maar verkeren buiten levensgevaar. Amoksi hield het parlement verder voor dat de verdachten van verschillende dorpen in het gebied zijn. De mannen worden verdacht van poging tot moord en doodslag, afpersing, diefstal al dan niet met geweld, opzettelijke vrijheidsberoving, zware mishandeling, brandstichting en beschadiging van goederen.