Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Santokhi benadrukt waardevolle bijdrage Chinese gemeenschap

President Santokhi benadrukt waardevolle bijdrage Chinese gemeenschap

“De Chinezen zijn een wezenlijk onderdeel van onze rijke Surinaamse samenleving geworden. Met het woord ‘vestiging’ wordt aangegeven, dat zij niet alleen maar zijn geïmmigreerd.” Dit zei president Chan Santokhi gisteren tijdens de festiviteiten in het kader van 170 jaar Chinese vestiging in Suriname in het Nationaal Indoor Stadium (NIS).

Het jubileumjaar is gisteren onder andere middels kransleggingen en een praalwagenoptocht groots gevierd door in het bijzonder de Chinese gemeenschap. Met deze viering is de waardevolle bijdrage van de Chinese gemeenschap aan Suriname benadrukt.

In aanloop naar 20 oktober zijn door de Nationale Commissie Jubileumjaren diverse activiteiten georganiseerd waaronder een fototentoonstelling, een Mahjong toernooi en culturele shows. Op de dag zelf werd in het NIS een groots cultureel programma afgewerkt met toespraken, dans, zang en optredens van lokale en buitenlandse groepen.

President Santokhi complimenteerde het Chinees kinderkoor dat het Surinaams volkslied en het Chinees volkslied uit volle borst heeft gezongen. “Dat zij beide coupletten van het Surinaams volkslied hebben gezongen laat zien dat de Chinezen volledig geïntegreerd zijn in de Surinaamse gemeenschap”, sprak het staatshoofd.

Het staatshoofd gaf aan dat de viering van 170 jaar Chinese vestiging in Suriname ons eraan herinnert hoe diversiteit onze kracht is geworden. “Suriname is geen Suriname, zonder onze diversiteit. Het heeft ons geholpen, om te gedijen, en te bloeien als een natie”, zei de president.

In zijn toespraak moedigde het staatshoofd alle Surinamers aan om elkaars cultuur te respecteren en te waarderen. Door wederzijdse waardering kan Suriname volgens hem een sterker en welvarender land worden. De wervelende showavond werd beëindigd met een vuurwerkshow.