Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Santokhi aanwezig bij eerste Canada-CARICOM top

President Santokhi aanwezig bij eerste Canada-CARICOM top

President Chandrikapersad Santokhi neemt 17, 18 en 19 oktober deel aan de eerste Canada-CARICOM Staatshoofden top in Ottawa, Canada. De president zal worden vergezeld van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en CARICOM ambassadeur, Chairmè Konigferander.

De top bestaat uit vier sessies waarbij sessie 1 zich richt op onder andere klimaatbestendigheid en het bouwen van inclusieve en duurzame economieën. De discussies zullen zich gedeeltelijk richten op de betrokkenheid van Canada bij de CARICOM en zijn lidstaten in het opbouwen van klimaatveerkracht, inclusief steun voor aanpassing, biodiversiteit, op natuur gebaseerde oplossingen en mogelijkheden binnen de oceaan-economie. 

In sessie 2 zal worden gesproken over toegang tot financiering en mondiale hervorming van financiële architectuur, inclusief het Bridgetown Initiatief (* Het Bridgetown Initiative stelt de creatie van nieuwe instrumenten en de hervorming van bestaande instellingen voor om de klimaatbestendigheid en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te financieren.). De discussies zullen zich ook richten op het onderzoeken hoe Canada en de CARICOM gemeenschappelijke belangen kunnen bevorderen via de gedeelde belangen bij de IMF en de Wereldbank.

Sessie 3 richt zich op het bouwen van een veilig- en rechtvaardig wereld halfrond met speciale aandacht voor Haïti. 
De laatste sessie zal bestaan uit een rondetafelconferentie over handel en investeringen. In 2022 bedroeg de wederzijdse goederenhandel van Canada met CARICOM-landen 1,8 miljard dollar. In 2021 bedroeg de bilaterale handel in diensten 3,9 miljard dollar.