Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Santokhi aangeklaagd bij volkstribunaal voor misdaden tegen menselijkheid

President Santokhi aangeklaagd bij volkstribunaal voor misdaden tegen menselijkheid

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi is gisteren aangeklaagd bij het Volkstribunaal Tribale Volken Suriname in Brokopondo voor misdaden tegen de menselijkheid. Die misdaden zouden zijn gepleegd met het moedwillig laten lozen van overtollig water uit het Brokopondo-stuwmeer in maart.

Openbaar aanklager Frank King vraagt het tribunaal ook veroordeling van het staatshoofd voor diefstal van internationale fondsen die ter beschikking zijn gesteld tijdens de ramp, maar nooit de Saramaccaanse gemeenschap en de slachtoffers van die ramp hebben bereikt. King eist als compensatie dat aan die gemeenschap 150 miljoen euro wordt uitgekeerd.

“Dat de internationale fondsen de gemeenschap niet hebben bereikt is een vorm van pure diefstal”

Komt het volkstribunaal tot een vaststelling van de feiten, dan zal de openbaar aanklager deze kwestie aanbrengen bij het Internationaal Strafhof. Daar zal hij eisen dat een internationaal opsporingsbevel tegen Santokhi wordt uitgevaardigd en hij wordt gearresteerd.

Bevoegdheid

King zegt dat het volkstribunaal is voortgekomen uit het vonnis van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) tegen Suriname voor het niet naleven van het Samaaka-vonnis. Als gevolg van het gebeurde bij de waterramp heeft het tribunaal wel degelijk lokale bevoegdheid van de Saramaccaanse gemeenschap en het traditioneel gezag om tot deze bevindingen te komen.

“Het tribunaal heeft geen jurisdictie in Paramaribo, maar wel in het leefgebied van en over de Saramaccaanse gemeenschap, naar het internationaal recht. Dat recht is geamendeerd naar het tribunaal om strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Er is overigens nog een getekend verdrag tussen het voormalige koloniaal gezag en de Saramaccaanse gemeenschap die bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 niet is ingetrokken of ongedaan is gemaakt”, zegt King tegen de Ware Tijd. Omdat het tribunaal geen opsporingsbevoegdheid heeft, maar wel de strafrechtelijke feiten kan vaststellen en veroordelen, zal het Internationaal Strafhof in Den Haag hiermee moeten worden belast.

Internationaal recht

De openbaar aanklager zegt dat Santokhi publiekelijk heeft gezegd opdracht te hebben gegeven om het overtollig water uit het stuwmeer te laten loodsen in de dorpen. Dat zou hij in het parlement en via de media hebben gedaan. Dit zou zijn bevestigd door vicepresident Ronnie Brunswijk. “Het gevolg hiervan is een bewuste waterramp, waarbij de dorpen gedurende drie maanden blank hebben gelegen, met zeer ernstige gevolgen voor de bewoners, die door de overheid in de steek zijn gelaten”, zegt King.

Volgens hem heeft het staatshoofd hiermee verschillende internationale verdragen geschonden. “Dat de internationale fondsen de gemeenschap niet hebben bereikt en waarover in het parlement vragen zijn gesteld, maar geen antwoorden op zijn gekomen, is een vorm van pure diefstal”, zegt de aanklager.

Wanneer volgens King het tribunaal de vastgestelde feiten constateert, vastlegt en veroordeelt, wordt een belangrijke stap gezet naar het naleven van de internationale rechten die ook staan in het Saamaka-vonnis van de OAS. “Internationaal recht staat altijd boven de nationale wetgeving en dat zal altijd effect hebben op wat er in Suriname gebeurt of op de manier waarop daders zich gedragen en waar zij zich begeven. Aan die verdragen ontlenen wij ons bestaan”, aldus King.

De aanklacht tegen president Santokhi is vervat in een dossier van 25 pagina’s waarin ontwikkelingen in detail worden beschreven.

Vanwege de hoge waterstand in het stuwmeer besloot de Staatsolie Power Company Suriname voor langere periode alle spuikleppen open te zetten, waardoor omliggende dorpen onder water kwamen te liggen. President Santokhi is in verband daarmee aangeklaagd bij het Volkstribunaal Tribale Volken Suriname. [Foto: BIC Brokopondo]