Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President onwaardige jaarrede met hemeltergende leugens, drei ai verwijten en onzinnigheden

President onwaardige jaarrede met hemeltergende leugens, drei ai verwijten en onzinnigheden

In Suriname is men snel op zijn tenen getrapt en selectief hoffelijk. Men kan plots formalistisch worden en verschuilen achter de gedachte van het Instituut van de President. Als het instituut respect wil dan moet het instituut zich eerst zelf respectvol gedragen en voldoen aan de voorwaarden van respect verkrijgen. Oordeel zelf aan de hand van quotes van de jaarrede of er voldaan is aan de voorwaarden van respect verkrijgen. Ik neem u mee door de jaarrede aan de hand van een selectie van uitspraken.

Quote 1: drei ai onzinnigheid
Hij zei: “We moeten niet alleen, over onze grenzen waken, maar ook, over onze burgers.

Mijn analyse/reactie: hij waakt nergens over. Niet over de grenzen met de buurlanden want het visserijdispuut met Guyana heeft hij al drie jaar hoogstpersoonlijk verkwanseld met valse beloftes die alsmaar niet verhelderd wordt door hem. Met de oosterburen is het bal want de drugstransporten maken de Fransen hoorndol. Hij waakt niet over zijn burgers want criminaliteit en misdaad zijn flink toegenomen. De burgers voelen zich totaal niet meer veilig. De burgers e dede in a film. Ziet hij dit allemaal niet? Wie moet dan naar een opticien?

Waarom moet hij zo drei ai onzinnig staan praten? Je roept het op je af. Zo neemt men je niet meer serieus. Hijzelf besmeurt het Instituut van de President. Respect daalt. Vreemd he?

Quote 2: drei ai verwijt
Hij zei: “Ik heb het ook over de wijze waarop het openbaar debat nu wordt gevoerd, op straat, in de media en via social media. Het is soms mensonterend, hoe we met elkaar omgaan. Dat is niet acceptabel.”

Mijn analyse/reactie: wie heeft de doos van pandora opengemaakt? Wie is social media terreur met social media taliban gestart? En dan nu drei ai anderen verwijten omdat je koekje van eigen deeg krijgt? Wie had de vele mediahuizen ingepalmd?

Hoe gaat de president zelf om met zijn eigen burgers? Hoeveel medeleven heeft hij? Hij ‘fêteert’ zichzelf ten koste van het volk. Hij gebruikt IMF grotendeels om zijn eigen op grote voet levensstijl met veel Prado’s, Landcruisers, vele dure reizen, dure foute adviseurs en zinloze feestvieringen te financieren. Zijn begroting heeft een tekort door die dure uitgaves van hem. Dat mag dan wel door IMF gesubsidieerd worden maar EBS efficiënter maken lukt de president niet en dus dan maar blindelings de subsidie afschaffen en het volk laten pinaren. Zo ga je dus om met jouw volk? En dan drei ai klagen en verwijten over niet goed met elkaar omgaan? “What goes around comes around” zegt men weleens. Ziet hij dit niet? Snapt hij dit niet? Wie moet dan naar een opticien?

Quote 3: hemeltergende leugen
Hij zei: “Inmiddels is de overgenomen schuld, verlaagd, van bijkans US$ 4 miljard naar US$ 3,1 miljard.”

Mijn analyse/reactie: regelrechte leugen. De schuld was bij overname tussen US$ 2,9 miljard en US$ 3,1 miljard en GEEN US$ 4 miljard. Ik verwijs naar de officiële tabellen van het ministerie van Financiën en van Bureau Staatsschuld. En lees hier het artikel “Zo tover je miljarden US-dollars in Suriname” op Suriname Herald op 24 september 2023.

Waarom lieg je als president dan? Wie besmeurt het Instituut van de President? Wat verwacht je dan van de burgers? Respect? Nee toch?

Quote 4: drei ai verwijt
Hij zei: “Laat ik het beperken tot mezelf; misschien ben ík te optimistisch geweest, over het tempo, waarin we, fundamenteel ontspoorde zaken, weer op spoor konden zetten. Misschien ben ik ook te optimistisch geweest, over de slagkracht van onze coalitie. En hebben we ons misschien ook onvoldoende gerealiseerd, dat agenda’s in werkelijkheid, niet synchroon liepen”.

Mijn analyse/reactie: hij verwijt heel subtiel de ABOP voor alle vertragingen, mislukkingen en fouten. Weer probeert hij heel subtiel de draai te maken om iemand anders de schuld van zijn falen te geven. Ten eerste, het is geen sprake van “ben te optimistisch” geweest maar eerder sprake van “ik heb jullie te veel voorgelogen die ik niet kon waarmaken”. Hij had geen plan maar alleen maar luchtbellen vol met leugens, vandaar dat niets gerealiseerd kon worden.

Bijna alle schandalen (HPSG, Surfin, Italiaanse miljarden, Guyanezen vals voorhouden met 150 vergunningen) zijn toe te schrijven aan de VHP. Bijna alle spanningen (oriëntatie op India en op BJP, voornemen van vestiging van ambassade in Jerusalem) in de samenleving zijn toe te schrijven aan de VHP. Alle financiële mislukkingen (IMF lag 1,5 jaar stil, onderhandelingen haircuts zijn mislukt, OMO-geld door de goot en foute benoeming bij Belastingdienst) liggen bij de VHP. Hoezo slagkracht van de coalitie? Hoezo de agenda’s liepen niet synchroon? Dus als je zo opzichtig onredelijk en ‘vals’ bent naar jouw partner dan voldoe je niet aan de voorwaarden om respectvol behandeld te worden.

Lees in dit verband ook het artikel van mij “Schoffering van de coalitie of zelfverheerlijking?” op Suriname Herald op 17 oktober 2022.

Samengevat
Het is hemeltergend om te zien dat het instituut zo opzichtig heeft gelogen, vals heeft gesproken. Dus sommige Surinamers moeten voortaan niet zomaar fijngevoelig doen als het om de president gaat. no ‘wer’ un ede met instituut tori.

Wat is het dat deze president niet snapt? Wat ziet hij niet? Wie moet dan naar een opticien?
Santokhi is hardleers en zijn omgeving is net zo vals want die papegaaien alles wat hij zegt. De jaarrede van vorig jaar was van hetzelfde laken en pak. Lees dit artikel van mij “Een selectie van de misleiding en demagogische uitspraken in de jaarrede” op Suriname Herald op 4 oktober 2022.

Beste lezers, Surinamers, het moet niet gekker worden. Het wordt tijd dat wij man en paard noemen. Niet meer eromheen draaien. De lange tenen hebben dan pech. Het land kan niet vooruitkomen zonder dat sommige tenen maar last krijgen. Te vaak, te veel en te lang wordt er zonder enige schaamte onzin verkocht. Dus dan maar met minder meel in de mond de onzin verkopers aanspreken, in het belang van Suriname en van Surinamers.

Hikmat Mahawat Khan