Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President met twaalf zakenlieden naar Dominicaanse Republiek

President met twaalf zakenlieden naar Dominicaanse Republiek

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi vertoeft vanaf woensdag (vandaag) tot en met zondag in de Dominicaanse Republiek op uitnodiging van ambtgenoot Luis Abinader. De Communicatiedienst Suriname schrijft dat twaalf zakenlieden mee zijn gereisd met het staatshoofd. Zij zullen hun eigen programma afwerken.

Voor Santokhi begint het formele programma donderdag. Hij heeft dan een persoonlijk onderhoud met Abinader, een bilaterale werkbespreking en een ontmoeting met de volksvertegenwoordiging van het gastland. Volgens de CDS wordt beoogd de bilaterale samenwerking op verschillende gebieden te versterken.

“Het bezoek is belangrijk om de samenwerking tussen beide landen te verbreden”

Er zullen bijvoorbeeld verschillende overeenkomsten worden ondertekend over personenverkeer, landbouw en luchtvaart. “Het bezoek is belangrijk om de samenwerking tussen beide landen te verbreden op het gebied van handel en investeringen, functionele samenwerking op het gebied van onderwijs, energie en landbouw”, wordt geschreven.

Het informatiekanaal van de overheid stelt dat de betrekkingen tussen de twee landen historisch altijd goed zijn geweest. Ze onderhouden sinds 1 maart 1979 diplomatieke betrekkingen. Ook exporteerde Suriname onder meer Bruynzeel-woningbouwpakketten naar de Dominicaanse Republiek. Op 6 september 2022 bezocht Roberto Álvarez Gil, de Dominicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Suriname.

Tijdens het bezoek van Santokhi komen ook regionale en internationale issues aan de orde die effect hebben op het Caribisch Gebied, zoals klimaatverandering en -financiering, de klimaattop in Dubai, de oorlog in Ukraïne en de politieke situatie in Haïti. De samenwerking met regionale organisaties als de Association of Caribbean States en Caribbean Forum staat ook op de agenda.