Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » President Lula waarschuwt VN voor risico van staatsgreep in Guatemala

President Lula waarschuwt VN voor risico van staatsgreep in Guatemala

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva waarschuwde dinsdag de wereldleiders bij de Verenigde Naties (VN) voor het risico van een staatsgreep in Guatemala, en onderschreef daarmee de Amerikaanse bezorgdheid over de risico’s voor de democratie in het Midden-Amerikaanse land na de verkiezingen van vorige maand.

“In Guatemala bestaat het risico van een staatsgreep, die de inauguratie van de winnaar van democratische verkiezingen zou belemmeren,” vertelde Lula aan de Algemene Vergadering van de VN.

Vorige week deed het hoogste Openbaar Ministerie in Guatemala invallen in de verkiezingslokalen en opende het verzegelde stembiljetten van de verkiezingen, waarin de anti-kartaalkandidaat Bernardo Arevalo en zijn Semilla-partij overweldigend aan het langste eind trokken. Aanklagers beweren dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden bij de registratie van Semilla-leden voorafgaand aan de stemming, wat de partij ontkent.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Francisco Mora, drong er maandag bij de Guatemalteekse autoriteiten op aan om een einde te maken aan hun ‘intimidatiepogingen’ tegen verkiezingsfunctionarissen en leden van Arevalo’s partij.

Mora noemde de inval “een aanval op de rechtsstaat”.

Arevalo schortte vorige week zijn deelname aan de machtswisseling op totdat “de noodzakelijke institutionele (en) politieke voorwaarden zijn hersteld.”