Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Praatcafé “Tamarinde”

Praatcafé “Tamarinde”

PARAMARIBO – Het kon niet anders dan dat de bezoekers en stamgasten van Praatcafé “Tamarinde” de mond vol zouden hebben over het resultaat van de Krijgsraad van afgelopen vrijdag. Het bleef maar een halen en trekken tussen voor- en tegenstanders van het proces.

Leo: “Mi dat’ feni dat’ a frow (president van de Krijgsraad) laf. A ben mus’ go doro nanga a proces. M’a now a skoifi a sani in’ na sus’ fu a auditeur militair. Fa a poti man dat’ o bepaal ef’ a amnestiewet de van toepassing of niet. Dan a’i kruizig en srefi. De rechter heeft de zaak gewoon van zich afgeschoven. Zij durfde het proces niet door te zetten maar durfde ook niet de man niet-ontvankelijk te verklaren.”

Jetty: “Leo i no’m luku a san’ so. Ja mi de eens dat’ a frow e frede. Mi ook tu bo frede. Na over Bouta w’e taki yere, a no wan zomaar man. Zij heeft de zaak niet stopgezet maar opgeschort en dat betekent dat het proces altijd nog kan doorgaan. In het buitenland duren deze processen toch ook jaren. Waarom moeten wij ons haasten? Mek’ den suma du den wroko nanga ala rust. Komt tijd dan komt er meestal ook raad. Zij kan nu rustig slapen.”

Lesley: “Ik wil het uit mijn optiek benaderen. Als jurist en rechter moet je de feiten goed bestuderen voordat je tot een conclusie komt. De president van de raad wil geen fouten maken om dan opgescheept te zitten met de zwarte Piet. De auditeur militair had op de vorige zitting zelf gevraagd de zaak te laten toetsen door het Constitutioneel Hof. Dus we wachten op de instelling van dit Hof en dan gaan we verder. Maar wij weten ook wel dat ook deze regering geen haast zal maken met het instellen van dit hof.”

Marleen: “Dat kan toch wel inderdaad jaren duren. Denk je dat deze regering haast zal maken met instellen van dit Hof? Nee toch. De Frontregering had er geen haast mee en Bouterse nog minder. Als het Hof zegt dat deze wet niet van toepassing is op de Grondwet loopt hij de kans in de gevangenis te komen en dat wil hij zeker niet. Mi breti tak’ a frow no pot’ eng srefi ini problemen nanga wan uitspraak die b’o habi faya consequenties. Terecht of onterecht a probleem b’o bigi in’ a kondre. Den nabestaanden o saboteer en aan de andere kant den man fu oom Desi ben kan du lauw lauw sani.”