Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Potentiële investeerders China azen op mijnbouw, infrastructuur en huisvesting

Potentiële investeerders China azen op mijnbouw, infrastructuur en huisvesting

PARAMARIBO — President Chandrikapersad Santokhi toonde zich dinsdag volgens de Communicatiedienst Suriname verheugd over de interesse van investeerders uit China. Op zijn kabinet maakten de ondernemers, inclusief vertegenwoordigers van de Shanghai Civil Engineering Group (Crec), duidelijk dat ze zijn geïnteresseerd om te investeren in met name de mijnbouw, infrastructuur en huisvesting.

Sammy Chan, deputy general manager van de International Business Division bij Crec, zei, aldus de CDS, dat het bedrijf kansen ziet voor investeringen in Suriname. Hij gelooft dat de opkomende olie- en gassector aanvullende samenwerkingsmogelijkheden zal bieden. “De potentie voor groei en welvaart is enorm en we zijn momenteel bezig met het plannen van vergaderingen om onze koers verder uit te stippelen”, aldus Chan.

“Om groei te bevorderen, hebben we investeringen nodig die werkgelegenheid creëren”

President Santokhi

De delegatie keert woensdag terug naar China, waar zij gesprekken zal voeren met haar investeringspartners. Het doel is om tegen het einde van dit jaar samenwerkingsvoorstellen aan de regering te presenteren. Santokhi onthulde dat zijn kabinet genoodzaakt is om te proberen via Public-Private Partnerships investeerders aan te trekken, omdat “vanwege de beperkingen die het IMF-programma met zich meebrengt zijn regering geen leningen kan aangaan noch staatsgaranties kan bieden voor mogelijke leningen”.

De regering is bij de PPP’s bereid om bedrijven te faciliteren als die met kapitaal inkomen. Hij noemde ook olie en gas, bruggenbouw en de bauxietsector als sectoren waarin de bedrijven kunnen investeren. Volgens het staatshoofd heeft Suriname succesvolle maatregelen getroffen om de economie te stabiliseren en is er macro-economische stabiliteit. “Maar om groei te bevorderen, hebben we investeringen nodig die werkgelegenheid creëren.”

President Santokhi had dinsdag een ontmoeting met Chinese investeerders. [Foto: kabinet van de president]