Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Pop Jawa-zangeres Ilse Setroredjo terug na burn-out

Pop Jawa-zangeres Ilse Setroredjo terug na burn-out

door Steven Seedo

PARAMARIBO — De Nederlandse Pop Jawa-zangeres met Surinaamse roots Ilse Setroredjo-Pawiroredjo is terug in de muziekwereld. Haar laatste optreden was in 2019 met haar muziekformatie Flavor. Daarna stopte ze vanwege een burn-out tijdens de coronapandemie. “Het is een les voor me geweest”, vertelt ze openhartig aan de Ware Tijd.

“Wat je vaak ziet, is dat je nadien het leven anders gaat waarderen. Ik maak nu duidelijke keuzes in waar ik wel en geen tijd in wil steken en hoe ik mijn leven daarna inricht. Ik pak na een lange pauze mijn muziek langzaam weer op.” Haar nieuwste single ‘Tresno Tekaning Pati’ ofwel ‘Liefde tot de dood’, heeft intussen de eerste plaats behaald bij de Javaanse zender Radio Garuda. “Ik voel mij door deze zender gesteund. Het is een blijk van waardering van de luisteraars/fans en dat geeft mij voldoening.”

“Ik maak nu duidelijke keuzes in waar ik wel en geen tijd in wil steken en hoe ik mijn leven daarna inricht”

Successen en ondersteuning

Setroredjo-Pawiroredjo heeft in haar muziekcarrière meerdere nummer 1-hits op haar naam staan. Zo stond ‘Kasmaran’, een duet met Eddy Assan, in 2010 meer dan zes weken op de eerste plaats. Met songwriter en zanger Jones S. scoorde ze vier jaar later een grote hit met ‘Senadjan Adoh Kowe’. Dit nummer is nog steeds populair bij de Javaanse gemeenschap. Met dezelfde artiest had ze in 2022 de hit ‘Kangen Sliramu’.

Alle originele songs en composities zijn gearrangeerd door haar man William Setroredjo. “Hij is mijn steun en toeverlaat, de technische man achter de schermen bij Flavor, solo gitarist, programmeur, arrangeur en componist van al mijn cd-albums”, prijst de zangeres haar echtgenoot. Haar tekstschrijvers zijn onder anderen Eddy Assan, wijlen Didi Kempot en Jones S. “Ik ben trots dat ik omringd ben of ben geweest door deze geweldige tekstschrijvers.”

Solocarrière

De zangeres zegt tegen de Ware Tijd dat ze zich nu volledig gaat wijden aan een solocarrière. “Al die jaren stond ik klaar voor anderen, maar nu ga ik solo en meer samenwerken met artiesten/muzikanten die op mijn verlanglijstje staan.” Setroredjo verheugt zich erop om een optreden te geven als ‘de nieuwe Ilse’.

Haar waardering voor zanger, songwriter en gitarist Oesje Soekatma met wie ze ook een lied heeft uitgebracht, steekt ze niet onder stoelen of banken. “Hij is één van de weinigen met een rijke muziekervaring. Oesje was zeker een aanwinst bij Flavor en wist de bandleden goed te motiveren in de Pop Jawa-muziekbranche.”

Houttuin

De zangeres komt uit Houttuin waar ze met zeven broers en zussen opgroeide. Ze woont sinds 1976 in Nederland. Op haar twintigste won ze het Pop Jawa Festival, maar haar muziekcarrière begon pas echt in 1997 toen ze met haar man door RTV Garuda Suriname en Pasta Entertainment Nederland werd gevraagd met vier jonge muzikanten uit Indonesië de formatie Gendhiss op te starten.

Setroredjo-Pawiroredjo: “De uitverkochte tour van Gendhiss in 1998 in Suriname met een optreden in de Anthony Nesty Sporthal en in Nederland was een hoogtepunt van mijn periode.” Deze muziekformatie heeft drie albums uitgebracht, maar was geen lang leven beschoren.