Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Plusminus 30 gouddelvers Sarakreek worden met uitzetting bedreigd

Plusminus 30 gouddelvers Sarakreek worden met uitzetting bedreigd

Tekst en beeld Samuel Wens

BROKOPONDO — Meer dan dertig gouddelvers in Boven-Sarakreek zijn afgelopen week door zwaargewapende politiemannen gesommeerd om hun werkzaamheden te stoppen en de plek onmiddellijk te verlaten.

Dit omdat zij bezig zijn met mijn activiteiten op het concessieterrein van Goudkust, een dochteronderneming van Yokohama groep. Reginio Hardley van het dorp Lebi Doti behoort tot de groep van kleine gouddelvers. Hij ontkent dat hij op andermans concessie bezig is, omdat hij in 1996 een stuk land groot 200 hectare had aangevraagd om mijnactiviteiten uit te voeren.

“Wiens brood men eet, diens taal men spreekt”

Reginio Hardley

Het betwist gebied behoort ook tot het jachtgebied van de bewoners van de dorpen Baku, Lebi Doti en Pichan. “Bij rouwplechtigheden en andere dorpsactiviteiten jagen de mannen van de dorpen voornoemd dorpen in dit gebied”, weet Hardley.

Surisca Ramdas van Goudkust bevestigt dat het bedrijf bezig is in Sarakreek, maar wilde verder geen andere vragen van de krant beantwoorden. Via Facebook messenger had ze toegezegd dat het bedrijf maandag contact zou opnemen met de krant voor meer duidelijkheid over deze kwestie, maar daar is niets van terechtgekomen.

Ludwig Mendelzoon, districtscommissaris (dc) van Brokopondo, bevestigt dat de politie bezig is met een actie in het gebied, maar wilde niet verder uitweiden. Hardley is te spreken over de gang van zaken in het gebied.  “Logistiek, voeding en huisvesting van de politiemannen, heeft het goudbedrijf verzorgd. Wiens brood men eet, diens taal men spreekt”, concludeert hij.