Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Particulier EAG Airport volgend jaar operationeel

Particulier EAG Airport volgend jaar operationeel

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Medio volgend jaar wordt een aanvang gemaakt met vliegoperaties vanaf de EAG Airport te Kwatta naar bestemmingen in omliggende landen. Vliegmaatschappij Gum Air zal dagelijks meerdere vluchten uitvoeren naar Guyana en Frans-Guyana, maar op termijn worden er ook andere bestemmingen, met name Caribische eilanden, aan toegevoegd. De service zal zich vooral toespitsen op zakenverkeer, te beginnen met vervoer van betrokkenen in de aardolie- en gassector. Gum Air zal vanaf het vliegveld Zorg en Hoop haar binnenlandse vluchten blijven uitvoeren.

EAG Airport Management is te Kwatta al enkele jaren operator van Heliport Paramaribo die helikopterdiensten uitvoert voor de oliemaatschappijen die voor de Surinaamse kust bezig zijn. “Op dit moment faciliteren we alle offshore-helikopters die gaan naar de boorplatformen. We zijn de enige heliport die ICAO-gecertificeerd is en we zijn bezig meteen transitie naar uitbreiding van de dienstverlening”, zegt Timothy Mendonça, directeur van EAG Airport Management, aan de Ware Tijd.

“We zijn bezig te anticiperen op de groei, om de hub van de Guyana’s te worden”

De 1.200 meter lange baan van het vliegveld is al geasfalteerd en momenteel worden de zaken ten aanzien van veiligheid met luchtvaartautoriteit Casas geformaliseerd. “Het is de bedoeling dat we midden volgend jaar open gaan, want onze gebouwen moeten nog afgemaakt worden. We zijn bezig te anticiperen op de groei, om de hub van de Guyana’s te worden.”

Nieuw vliegtuig

Voor de internationale vliegoperaties zal gebruik worden gemaakt van een splinternieuwe 19-seater Cessna SkyCourier van zusterbedrijf Gum Air. “Het is een unicum, het is een brand new vliegtuig dat op dit moment voor ons wordt gemaakt met betere veiligheid, dual engine en dual pilot operatie”, legt de directeur uit.

Mendonça geeft aan dat met het inzetten van een splinternieuw toestel wordt ingespeeld op de vraag van de oliemaatschappijen. Die hebben als beleid dat vliegtuigen die zij inhuren voor hun operaties niet ouder mogen zijn dan 25 jaar. Met de vliegtuigen die Gum Air momenteel gebruikt zouden geen diensten aan de oliemaatschappijen geleverd kunnen worden.

Samenwerking

De directeur geeft aan dat de nieuwe luchthaven openstaat voor samenwerking met vliegmaatschappijen die operaties uitvoeren met vliegtuigen die EAG Airport kan accommoderen. “We zijn een airport en staan open voor iedereen of elke airline die binnen onze capaciteit en categorie past om te kunnen afhandelen.”

Hij voegt eraan toe dat overvliegers die willen bijtanken, ook gefaciliteerd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor kleine business jets die naar Suriname komen. De ambitie is om de hub voor de Guyana’s te worden, maar dan voornamelijk business travel “om mensen snel, efficiënt, meerdere keren per dag te verbinden”. “Aangezien de baan verlicht wordt, zullen tot zeker negen uur ’s avonds diensten worden aangeboden aan gebruikers van de luchthaven.” De bouw van AEG Airport, een initiatief en eigendom van de eigenaars van Gum Air is gefinancierd met een deel eigen kapitaal aangevuld met een lening bij een lokale bank.

In het actualiteitenprogramma ‘Retrospectie’ op Radio LimFM zei Transportminister Albert Jubithana zondag dat de regering ook deze soort initiatieven vanuit de particuliere sector toejuicht en stimuleert maar toch niet alles uit handen geeft. Onder meer zullen de operationele zaken op de nieuwe airport volledig in handen zijn van de investeerders, maar de luchtverkeersdiensten blijven voor rekening van de overheid, omdat het begeleiden van vliegtuigen in het Surinaamse luchtruim bij de lokale luchtvaartautoriteiten blijft, daar dit één van de inkomstenbronnen van de staat is.