Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Parmessar: “Wisselkoers maatregelen zullen leiden tot een zwarte markt”

Parmessar: “Wisselkoers maatregelen zullen leiden tot een zwarte markt”

Het pakket van maatregelen dat de regering treft om de koers onder controle te krijgen zal leiden tot het creëren van een zwarte markt. Dit liet fractieleider tevens NDP-parlementariër Rabin Parmessar weten in het parlement. Het zijn allemaal mooi klinkende voorgenomen maatregelen, zegt hij. Echter is er geen concreet uitgewerkt programma gepresenteerd.

Intussen zal het volk verder gebukt gaan onder de huidige miserabele situatie wat helaas steeds erger wordt. Er is volgens hem geen enkele sprake van verlichting, integendeel is er willekeur waar een friends en family beleid hier aan de orde is. Sterker nog, enkele maatregelen zijn tegen wettelijke bepalingen, benadrukt hij.

De parlementariër doet een aantal voorstellen. Zo geeft hij aan dat veel van de maatregelen uit de Valutawet komen. Die was ingediend door de vorige regering die de huidige regering naar de rechter heeft gebracht voor opschorting. Parmessar stelt voor dat deze opnieuw uit de kast wordt gehaald, wordt geactualiseerd om daarmee de regulering op de valutamarkt te helpen bevorderen.

Alle overschotten van de algemene banken dienen ondergebracht te worden bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De taken moeten terug naar de moederbank om rust in de economie te bewerkstelligen, stelt hij. De CBvS moet weer de keyrole vervullen in het geldverkeer.

In dit kader moeten alle stortingen van parastatale bedrijven en andere slechts via de moederbank weer verlopen, als vanouds en niet via de particuliere banken. Tot nu toe heeft de regering het parlement geen overzicht gepresenteerd van onder meer Staatsolie bij de particuliere banken, waarnaar er herhaaldelijk is gevraagd.

Publiceer de nieuwe Bankwet onmiddellijk. Al maanden houdt de president deze vast, zegt Parmessar. Zonder een goed bestuur, met name transparantie gaat er nooit sprake zijn van ontwikkeling. Hij stelt daarom ook dat de regering eerlijk, open en transparant communiceert.

Er moet antwoord kunnen worden gegeven op de vraag wat de regering met het National Risk Assessment (NRA) rapport heeft gedaan. Wat doen wij concreet om blacklisting te voorkomen later in het jaar?, vraagt de parlementariër. Suriname heeft slechts aan een maatregel van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) vereisten kunnen voldoen.

De parlementariër stelt dat er versterking moet komen van de key instituten te beginnen met professionals en te stoppen met het friends en family beleid. De regering dient haar uitgavebeleid drastisch aan te passen, want er is sprake van veel verspillingen en vooral corruptie, aldus Parmessar.