Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Parlement keer op keer op blauw gelaten

Parlement keer op keer op blauw gelaten

BEP-fractieleider Ronny Asabina heeft donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) aangegeven, dat het parlement keer op keer op blauw is gelaten door de regering. Volgens hem hebben volksvertegenwoordigers in de afgelopen tijden keer op keer basale vragen gesteld, maar dat het parlement in belangrijke mate op blauw gelaten, ‘alsof na app wi e app nanga a regering’. Asabina was zichtbaar ontevreden met de aangekondigde maatregelen.

Hij wees erop dat crisis time crisismanagement vereist. “Dit vereist het leggen van de vinger op de zere plek, vereist een no nonsens beleid, een zero tolerance beleid, vereist een to-do list die moet voldoen aan de smart gedachte, vereist een partij of coalitie overstijgend beleid en handelen, een know your client approach, een niet op eieren lopen benadering en of handelen, to the point”, sprak Asabina.

Hij gaf aan dat hij had gehoopt te horen dat wij gaan toezien op de naleving van de Wet op de jaarrekening, vanwege verwevenheid met belasting compliance en in dit kader sancties toepassen op de vele bedrijven waaronder parastatalen waaronder ook de CBvS die niet compliant is. De hoop was ook om te horen dat de talrijke vacante posities bij kennis- en kerninstituten zouden worden ingevuld.

“De post van directeur bij de Belastingdienst is vacant, de post van diensthoofd of inspecteur bij de directe belastingen is vacant, de post van inspecteur of diensthoofd bij de douane is vacant. Het is nog niet duidelijk wie de leiding heeft over het btw-gebeuren, de post van diensthoofd of ontvanger bij de directe Belastingen is vacant”, somde Asabina enkele op.

Hij zei dat hij ook had gedacht dat de benoeming van de monitoring en steeringcommissie conform de Wet btw een feit zou zijn. “Wij hadden gedacht te horen, dat de RvM in belastingzaken per 1 mei een feit zou zijn, althans de bemensing, met ter zake deskundigen, zodat wij onze eigen jurisprudentie zouden hebben en daarmee de fiscaliteit in Suriname echt zou gaan leven.”

Ook had Asabina gehoopt, dat de regering zou zeggen, dat zij stringent gaat toezien op de staatsbesluiten in de goudsector, dat de doorlichting van de parastatalen zou starten en de toegezegde experts uit het buitenland zouden arriveren. Verder had hij gehoopt dat de nieuwe Bankwet op 1 april zou worden afgekondigd, dat we zouden horen in welke fase wij verkeren voor wat betreft het groot gevaar met betrekking tot blacklisting en dat wij zouden horen dat de samenleving niet opgezadeld zou worden met extra belastingwetten. Asabina is van mening dat de maatregelen het volk geen hoop hebben gegeven.