Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Parlement kamerbreed akkoord met wijzigingen Grondwet en Kiesregeling

Parlement kamerbreed akkoord met wijzigingen Grondwet en Kiesregeling

De wijzigingen van de Grondwet en Kiesregeling zijn vanavond kamerbreed, en wel met algemene 46 stemmen aangenomen. Met de wijzigingen wordt bij de verkiezingen van 2025 overgestapt van het districtenstelsel naar het landelijk evenredigheidsstelsel. De verschillende fractievoorzitters benadrukten dat dit resultaat bereikt is door vertrouwen, dialoog, samenwerking en inzet. De wijziging van de Grondwet en de Kiesregeling wordt als een historische gebeurtenis getypeerd.

De aanpassingen houden ook in dat politieke partijen een waarborgsom zullen moeten betalen, welke nu gesteld is op een bedrag van SRD 250 per kiesgerechtigde. Deze was bij de verkiezingen van 2020 nog SRD 25 per kiesgerechtigde. De waarborgsom voor de verkiezingen wordt berekend volgens de formule: 1 procent van het aantal kiesgerechtigden vermenigvuldigd met SRD 250.

Met de wijzigingen krijgt het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) meer ruimte en mogelijkheden met betrekking tot de controle van kiezerslijsten. De taakstelling en bevoegdheden van hoofdstembureaus zijn ongewijzigd gebleven. De wisselwerking tussen een hoofdstembureau en het Centraal Hoofdstembureau (CHS) moet volgens initiatiefnemer Asis Gajadien (VHP) goed worden geregeld. CHS had al eerder een enorme taak, met name het leiden van de verkiezingen voor DNA-leden, ressortraads- en districtsraadsleden. Met de wijziging zal de indiening van de DNA-kandidatenlijsten plaatsvinden bij het CHS. Dit gebeurde eerder bij de hoofdstembureaus in de districten.

De minimale wijzigingen van de Grondwet en Kiesregeling behoeven in de nabije toekomst een totale revisie, tezamen met de Grondwet, de Kiesregeling en het Kiesbesluit, om uiteindelijk te resulteren in een integrale herziening van het kiesstelsel, laat president Chan Santokhi weten in het parlement. Deze integrale wijziging moet gepaard gaan met het evalueren van de regionale vertegenwoordigende organen, met name de districts- en ressortraden. Met het goedkeuren van de wijzigingen van de Grondwet en Kiesregeling begint nu het eigenlijke werk, meent het staatshoofd.

Naast het opmaken van de uitvoeringsbesluiten, die krachtens de ontwerpwet vereist zijn, dienen de verkiezingsactoren ingelicht te worden over de uitbreiding van hun taken. Ze dienen getraind te worden, voegt Santokhi eraan toe. Ook staatsbesluiten die al bestaan dienen aangepast te worden, zeker als het gaat om de procedure om personen van de verschillende districten de ruimte te geven om hun stem uit te brengen. Ook de kiezers- en burgereducatie dient onmiddellijk ter hand genomen te worden, hetgeen de regering samen met DNA wenst te doen. De regering zal intensieve informatie- en bewustwordingssessies initiëren naar de samenleving toe.

Santokhi voerde aan dat Suriname nationaal en internationaal een goede naam heeft opgebouwd als het gaat om goede en eerlijke verkiezingen. Deze goede naam dienen wij te behouden. Santokhi is van oordeel dat het aantal ongeldige uitgebrachte stemmen verder omlaag moet. Bij de laatste verkiezingen waren van de 283.834 uitgebrachte stemmen 9120 ongeldig. Dat is ongeveer 3,2 procent en weliswaar meer dan een zetel, rekent de president uit.