Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » PARBO Bier vanaf deze zomer verkrijgbaar in Nederland

PARBO Bier vanaf deze zomer verkrijgbaar in Nederland

PARBO Bier vanaf deze zomer verkrijgbaar in Nederland

Het Surinaamse succesbier PARBO is terug van weggeweest. Fans kunnen o.a. de 1 liter fles, in de volksmond ook wel Djogo genaamd, vanaf 15 juli weer in Nederland verkrijgen. PARBO Bier is het meest gedronken bier in Suriname. De Surinaamse Brouwerij N.V. heeft daar een marktaandeel van ongeveer 90 procent. Ook in Nederland verwacht de brouwer dat PARBO bier een groot succes wordt. PARBO BIRI, DAT NA BIRI.

De brouwerij die verantwoordelijk is voor PARBO bier, werd in 1954 voor het eerst opgericht door de Zeeuwse broers Piet en Arthur Dumoleyn. In 1955 werd de Surinaamse Brouwerij officieel geopend door Prins Bernhard. In dat jaar werd ook het eerste PARBO Bier gebrouwen. De trots uit de PARBO bier serie is de één liter fles, op z’n Surinaams ook wel Djogo genoemd. De naam Djogo is een verbastering van het woord jug. Dit is een grote aardewerken kruik waarin de Indianen vroeger water bewaarden. De Djogo staat voor vriendschap en gezelligheid; Surinamers bestellen een Djogo en drinken deze samen met vrienden.
Het recept voor PARBO Bier is oorspronkelijk uitgevonden door twee Zeeuwse broers. De basis van PARBO bier bestaat uit lichtgekleurde mout, dat wordt aangevuld met speciaal geteelde rijst, water en hop. Dit zorgt voor de specifieke PARBO smaak die door veel Surinamers wordt herkend.

PARBO bier werd de laatste 12 jaar naar Nederland geëxporteerd onder naam Djogo Bier. Nu komt daar verandering in en is het als PARBO bier in het schap verkrijgbaar. Alle in Suriname verkrijgbare verpakkingen zijn straks ook in Nederland verkrijgbaar. Het gaat om de 1 liter fles (Djogo), 33cl fles, 33cl blik, 50cl blik, 275ml PARBO Chiller, 33cl PARBO Power Stout


Posted

in

by