Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Para wordt een tweede stad’

‘Para wordt een tweede stad’

door Jason Pinas

PARA — “Para is op dit moment in het vizier. Er zijn genoeg vermogende Paranen. We zouden zelfs onze eigen bank kunnen opzetten, maar alles valt en staat met vertrouwen. We zijn booming.” Dit zegt Hesdy Ommen, voorzitter van de Federatie van Paraplantages, tegen de Ware Tijd doelend op de vele mogelijkheden van het district.

Volgens hem kan Para met de juiste aanpak vooral op agrarisch gebied bloeien. Ommen is daarom blij dat de bewustwording van zijn districtsgenoten over de belangrijke rol die ze kunnen hebben in de ontwikkeling van het land steeds groter wordt. “We zijn ons ervan bewust dat de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in ons district is en ook dat we genoeg grond hebben voor de agrarische sector en veeteelt.” Hij stelt ook dat veel mensen naar Para verhuizen vanwege het feit dat de stad regelmatig onder water loopt. “Dus Para wordt straks een tweede stad.”

“Zolang je oneerlijk bent als overheid, ga je boedel een probleem noemen”

Bundeling

Ommen vindt het daarom jammer dat ondersteuning door de overheid aan Para uitblijft ondanks de grote potentie. Maar hij roept de mensen op om niet te wachten op de regering. “Door bundeling kunnen we heel veel. Zo hebben onze voorouders de plantages gekocht. Die mensen hadden geloof in elkaar.”

Als voorzitter van de federatie weet hij dat door bundeling en respect voor elkaar veel tot stand kan worden gebracht. Geld hoeft volgens hem geen probleem te zijn omdat iedereen, hoe klein dan ook, een bijdrage kan leveren.

Ommen geeft toe dat het nu nog schort aan geloof in elkaar. Vandaar dat hij met partners bezig is via het trainings- en vormingsinstituut Para mensen bewust te maken van de mogelijkheden. “Er is bij sommige mensen ook een stuk ontwikkelingsachterstand. Dat gaan we proberen op te krikken, waardoor we hun niveau kunnen vergroten.”

Boedel

De federatievoorzitter ziet de boedelkwestie van Para niet als probleem. Hij benadrukt dat de plantagebewoners onderling geen ruzie hebben met elkaar. Volgens hem wordt dat probleem gecreëerd door mensen die van buitenaf willen komen op de plantages. “Zie je ons vechten met elkaar in de media? Er zijn wel uitdagingen”, verduidelijkt hij.

Ommen ziet de overheid als één van de boosdoeners in de boedelkwestie omdat die niet wil werken aan een structurele oplossing ervan. “Zolang je oneerlijk bent als overheid ga je dit een probleem noemen.” Hij meent dat Suriname kan afkijken hoe soortgelijke vraagstukken worden opgelost in Nederland. “Daar koop je een flat op de tiende verdieping met een hypotheek erop, zonder grond. Als we alles overnemen van Nederland kunnen we dat in dit geval ook doen.”

Hij benadrukt dat de wil er niet is. Als voorbeeld noemt hij de Bouterse Highway die zonder moeilijkheden is gebouwd in plantage Hanover. “Daar is er toch geen probleem ontstaan? Maar je moet willen. Waar een wil is, vind je altijd een weg.”