Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » “Pandadiplomatie” zorgt ervoor dat beren worden teruggeroepen uit dierentuinen

“Pandadiplomatie” zorgt ervoor dat beren worden teruggeroepen uit dierentuinen

DOOR NINIAN CARTER
6 oktober 2023 – De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië zullen binnenkort afscheid nemen van hun panda’s, wat waarschijnlijk een teken is van een verkoelende relatie met China.

De Verenigde Staten zullen eind 2023 drie van hun panda’s in de National Zoo in Washington D.C. verliezen, en het jaar daarop de overige vier uit Zoo Atlanta, omdat een leningsovereenkomst voor Chinese panda’s afloopt.

Eerder dit jaar zagen de VS een andere panda teruggeroepen uit de Memphis Zoo – wat betekent dat hij binnen twee jaar alle acht panda’s zal hebben verloren.

Op dezelfde manier zullen Groot-Brittannië en Australië tegen respectievelijk eind 2023 en 2024 afscheid nemen van hun panda’s.

Momenteel leven er in China ongeveer 1.800 panda’s in het wild, terwijl nog eens 65 panda’s worden uitgeleend aan 19 landen over de hele wereld, meestal voor 10 tot 15 jaar, waarbij overeenkomsten vaak worden verlengd.

In wat wel ‘panda-diplomatie’ wordt genoemd, leent China panda’s uit aan buitenlandse naties om zijn imago in het buitenland te promoten en te helpen bij het opbouwen van wederzijdse partnerschappen tussen China en de ontvangende landen.

Gastlanden betalen een jaarlijkse vergoeding van 1 miljoen dollar per beer, met dien verstande dat pandawelpen die in hun dierentuinen worden geboren, vóór hun vierde verjaardag naar China worden teruggestuurd.

In het geval dat de VS al zijn panda’s verliest, is het waarschijnlijk dat de afkoelende betrekkingen tussen de VS en China verantwoordelijk zijn voor het niet verlengen van de leningsovereenkomsten. De Nationale Dierentuin heeft zijn overeenkomsten in het verleden al drie keer verlengd, maar dit niet. tijd.