Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Pan-Amerikaanse regio boekt vooruitgang in strijd tegen tabak

Pan-Amerikaanse regio boekt vooruitgang in strijd tegen tabak

Sinds de inwerkingtreding van de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de bestrijding van tabaksgebruik (FCTC) in 2005 heeft de regio grote vooruitgang geboekt bij de preventie en bestrijding van tabaksgebruik. Momenteel wordt 96 procent van de bevolking in 35 landen in de regio beschermd door ten minste een van de zes aanbevolen maatregelen.

In 2020 werd Zuid-Amerika de eerste 100 procent rookvrije sub-regio waar een totaal rookverbod geldt in afgesloten openbare ruimten en werkplekken, en in het openbaar vervoer. Ook Mexico heeft tegen eind 2021 een 100 procent rookvrije omgeving ingevoerd en alle vormen van reclame, promotie en sponsoring voor tabak verboden. Daardoor is 63 procent van de bevolking van Amerika – oftewel meer dan 600 miljoen mensen – nu beschermd tegen blootstelling aan tabaksrook.

Bovendien heeft Paraguay in 2022 het protocol voor de uitbanning van de illegale handel in tabaksproducten geratificeerd, wat de regionale inspanningen op dit gebied zal stimuleren. “Dankzij deze verwezenlijkingen kunnen we erop vertrouwen dat de Pan-Amerikaans regio tegen 2025 de doelstelling van 30 procent minder tabaksgebruik bij personen ouder dan 15 jaar zal halen, zoals vastgelegd in het Global Action Plan for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases van de WHO”, aldus dr. Jarbas Barbosa, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO).

Om sneller vooruitgang te boeken acht de functionaris het “dringend noodzakelijk de inspanningen te versnellen om belangrijke maatregelen uit te voeren die achterop zijn geraakt, waaronder belastingverhogingen, een totaal verbod op reclame, promotie en sponsoring van tabaksproducten en de goedkeuring van mechanismen om belangenconflicten te beheren”. Barbosa spreekt aan de vooravond van de World No Tobacco Day, die op 31 mei valt.

De Werelddag zonder tabak is in 1987 door de lidstaten van de WHO ingesteld. Het doel is mensen bewust te maken van de schadelijke gevolgen van tabaksgebruik en blootstelling aan tabaksrook. Het thema van dit jaar is Grow Food, Not Tobacco.

Barbosa roept alle lidstaten van de PAHO op om de uitvoering van de Kaderovereenkomst van de WHO voor de bestrijding van tabaksgebruik te versnellen, onder meer om economisch levensvatbare alternatieve activiteiten voor de tabaksteelt en milieubescherming te ondersteunen.