Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Pan-Am Games 2023: Personal best voor zwemster Kaelyn Djoparto

Pan-Am Games 2023: Personal best voor zwemster Kaelyn Djoparto

Kaelyn Djoparto heeft haar doelstelling verwezenlijkt in het Parque Estadio Nacional waar een modern zwembad is opgezet speciaal voor de negentiende Pan-Amerikaanse Spelen. De Surinaamse zwemster verbeterde zondag op de 100 meter vrije slag haar personal best. Irvin Hoost was niet zo fortuinlijk.

Tekst en beeld Desney Romeo

Djoparto eindigde als vierde in heat 1 in 1:13,47. Haar vorige persoonlijk record was 1:13,69. In deze heat zaten vier zwemsters. De Guyanese Aleka Persaud tikte als eerste aan in 1:05,75.

Coach Vincent Babel was tevreden over de performance van Djoparto, vooral omdat zij niet lang met hem heeft getraind. Hij haalde aan de focus te hebben gelegd op een paar kleine zaken wat resultaat heeft opgeleverd.

“Het was leuk, maar wel jammer dat ik heb verloren. Het betekent dat ik gewoon harder moet werken wanneer ik terugga”

Taekwondoka Samaki Pinas

Djoparto zelf was ook tevreden over haar eerste optreden op dit niveau. Hoewel ze zenuwachtig was, wist ze dat het thuisfront haar ondersteunde, waardoor het makkelijker voor haar was.

De zwemster werd laat toegevoegd aan de selectie. Babel zegt dat indien zij er eerder bij was, zij ook meer uren had kunnen maken in een long course baan. Bij haar club traint ze namelijk in een 25 meter bad. Dat maakt sowieso een groot verschil.

Hoost

Na Djoparto was het de beurt aan Irvin Hoost, die boven zijn personal best (57,19) zwom. Hij klokte 58,76 seconden. Hoost startte vrij goed en keerde als tweede, maar daarna ging het mis. Na de race gaf hij aan dat hij adem te kort kwam. De heat werd gewonnen door Mikel Schreuders uit Aruba in 55,92 seconden.

Ten aanzien van Hoost vond Babel dat de start goed was, evenals zijn onder water, maar dat de laatste meters dodelijk waren. De vermoeidheid en de temperatuur hebben parten gespeeld, meende de coach. Maandag zwemmen beide Surinamers de vrije slag.

Irvin Hoost (baan 3) kende een goede start, maar kwam adem te kort op de tweede 50 van de 100 meter vlinderslag.

Badminton

Sören Opti legde het zondag af tegen favoriet Brian Yang. In Centro de Entrenamiento Olimpico begon de Surinaamse badmintonspeler niet slecht, maar het niveauverschil bracht de doorslag: 8-21, 9-21. Volgens Opti zou hij beter hebben kunnen presteren indien zijn voorbereiding degelijker was, wat overigens niet betekent dat hij van Yang zou winnen.

Coach Gilmar Jones gaf aan dat hij aan Opti had voorgehouden dat hij niets te verliezen had en er gewoon voluit tegenaan moest gaan, wat ook gebeurde tot halverwege de twee sets. Daarna nam de topgeplaatste Canadees over.

Coach en pupil richten nu de blikken op de Suriname International. Jones is benieuwd waar Opti nu staat op de wereldranglijst na zijn twee partijen in Chili. De badmintonspeler gaf aan dat de les die hij heeft geleerd uit Santiago 2023 is dat er meer in hem zit.

Bryan Yang, de topgeplaatste in Santiago (met rug naar de camera), liet zich niet verrassen door Sören Opti.

Opti maakte zaterdag toen Suriname voor het eerst in actie kwam een goede start. Hij beet de spits af tegen de Jamaicaan Bradley Evans en zegevierde met 21-16, 21-17. In de eerste set stond de Surinamer constant voor, maar in de tweede beging hij onnodige unforced errors. Evans kon daardoor een 2-4 achterstand omzetten in een 5-4 voorsprong, maar via 6-5 liep Opti uit naar 11-5. Vanwege de fouten van de Surinamer slaagde de Jamaicaan er opnieuw in langszij te komen: 15-15. Uiteindelijk was het eindspel van Opti goed en plaatste hij zich voor de tweede ronde.

Hij toonde zich zaterdag content met zijn optreden. De strategie was om af te tasten en te kijken waar Evans sterk was. Na de aanpassing aan het snelle spel van de tegenstander ging het makkelijker. Vanwege zijn ervaring raakte Opti niet in paniek toen Evans in de tweede set een inhaalslag maakte. “Ik was constant kalm na de vierde slag en de rally die daarna volgde, daar ik niet de fout moest maken, maar hij. Ik moest daarop de nadruk leggen om over de eindstreep te komen.” Hij droeg zijn overwinning op aan zijn onlangs overleden tante Rinia Haynes, die samen met SCVU-bestuursleden zijn hele badmintoncarrière heeft helpen bepalen.

Sören Opti (voorgrond) droeg zijn zege op Bradley Evans van Jamaica op aan zijn overleden tante Rinia Haynes.

Taekwondo

“Ik vond het een leuke wedstrijd en ben voor mijn standaarden redelijk goed uitgekomen met trappen. Het was leuk, maar wel jammer dat ik heb verloren. Het betekent dat ik gewoon harder moet werken wanneer ik terugga.” Zo reageerde de Surinaamse taekwondoka Samaki Pinas na zijn verloren gevecht zaterdag tegen de Chileen Ignacio Morales Puentes. In Centro de Entrenamiento Deportes de Contactos zegevierde de thuisvechter met 19-6.

In de eerste ronde was alles wat de klok sloeg Puentes. Pinas kon geen vuist maken wat duidelijk terug te zien was in de score: 1-13. In de tweede ronde startte de Surinamer vol goede moed, wat resulteerde in een snelle 2-0 voorsprong. Puentes kwam met 3-2 voor te staan, waarna Pinas opnieuw de score in zijn voordeel omboog: 5-3. Echter, de Chileen liet daarna zien dat hij meer kwaliteit in huis had en besliste de wedstrijd via razendsnelle counters.

Hoewel het gevecht pas 2,5 uur dan geprogrammeerd aanving, vond Pinas dat niet een groot probleem. “Behalve dat je opwarmde om daarna te merken dat je nog niet aan de beurt was.” Coach Jurmen Amiena oordeelde dat de ervaring duidelijk de doorslag heeft gebracht. De Chileen is als derde geplaatst. “We moeten gaan evalueren en op onze fouten letten en proberen deze soort krachtmetingen vaker te hebben.

Samaki Pinas (r) had weinig in te brengen tegen thuisvechter Ignacio Morales Puentes (l).