Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Pan-Am Games 2023: Opti bijt spits af voor Suriname

Pan-Am Games 2023: Opti bijt spits af voor Suriname

Tekst en beeld Desney Romeo

SANTIAGO — Sören Opti komt als eerste Surinamer in actie tijdens de negentiende Pan-Amerikaanse Spelen. Om half tien’s morgens (Chili en Suriname hebben een identieke tijd, … red.) bijt hij in Centro Olimpico de Treinamento de spits af tegen Bradley Evans uit Jamaica.

Opti zegt dat hij ervanuit gaat dat elke wedstrijd moeilijk is, maar dat hij optimistisch de eerste partij tegemoet gaat. Hij is van plan de wedstrijd per gewonnen punt aan te pakken.

“Coach Gilmar Jones heeft er het volste vertrouwen in dat Opti zijn eerste wedstrijd wint”

Vertrouwen

Surinames beste badmintonspeler doet voor de tweede keer mee aan de Pan-Am Games. Hij geeft eerlijk toe dat als hij naar zijn huidige niveau kijkt hij nu ietwat minder is dan de vorige keer. Dit heeft volgens hem met een aantal factoren te maken, zoals de lange lay-off vanwege Covid-19, maar zeker ook het gebrek aan sterke tegenstanders in Suriname.

Volgens Opti is het “heel demotiverend wanneer je op eenzame hoogte staat in je land en daardoor niet adequaat kan trainen”. Het is dan ook niet vreemd dat hij met het idee heeft gespeeld ermee te stoppen. Echter, wanneer hij in het buitenland vertoeft, krijgt hij de waardering, waardoor hij weer het vertrouwen in zichzelf krijgt.

Hoewel hij niet eerder tegen Evans is uitgekomen, zal hij er hard tegenaan gaan. Coach Gilmar Jones heeft er het volste vertrouwen in dat Opti zijn eerste wedstrijd wint wat hem ook punten zal geven voor de wereldranglijst. Indien de eerste horde wordt overbrugd, wacht de Surinamer een harde noot, namelijk de topgeplaatste van Santiago 2023 en nummer 27 van de wereld, de Canadees Brian Yang.

Knallen

Taekwondoka Samaki Pinas krijgt het om 11:35 uur sowieso moeilijk, omdat zijn tegenstander, de  Chileen Ignacio Morales Puentes, het thuispubliek in het Centro de Deportes de Contacto als één man achter zich zal hebben.

Vrijdag won de weging plaats. Pinas gaf aan dat hij zich heeft gefocust op het afvallen om het juiste gewicht te hebben om in zijn klasse (-68 kilogram) deel te kunnen nemen. “Dat is gelukt en morgen (vandaag, … red.) moet het knallen”, zei hij lachend.

Ten aanzien van de voorbereiding gaf hij aan dat het altijd beter kan, maar dat hij niets aan het toeval heeft overgelaten. “Mentaal ben ik ook goed voorbereid.” Ondanks dat dit het grootste evenement is waar hij aan deelneemt, zei Pinas dat de mensen in de taekwondo wereld dezelfde zijn, “dus het komt zeker goed”.

Hij zei dat als hij een medaille mocht winnen dat geweldig zal zijn, maar dat voor hem het belangrijkste is om zijn best te doen. Coach Jurmen Amiena was kort en krachtig: “Samaki is ready om te vechten en hij moet bewijzen wat hij kan. Het is gewoon je best doen en wat geluk hebben.”

Zaterdag moet het knallen zei taekwondoka Samaki Pinas aan de vooravond van zijn Pan-Am-debuut.

Zwemmen

De zwemmers Irvin Hoost en Kaelyn Djoparto, die zondag voor het eerst in actie komen, zeggen er ook klaar voor te zijn. Net als coach Vincent Babel geeft het duo aan te trainen om zijn personal best. Hoewel zij pas later aan de selectie werd toegevoegd, zegt Djoparto blij te zijn om Suriname te mogen vertegenwoordigen.

Irvin Hoost, die vrijdagavond tijdens het defilé de vlaggendrager was, geeft aan “een goed gevoel” te hebben en dat hij tevreden is over zijn voorbereiding. Hij heeft met een andere coach onder meer gewerkt aan de verandering van zijn start en een beetje meer speed work.

Babel is na de eerste dag, die nogal chaotisch was, nu wel tevreden met hoe zaken lopen. Het is nu warm-up en sprints tot aan hun debuut zondag. “Winning is beating your own time” is de slogan die de coach hanteert voor de zwemmers.

Baanwielrennen

Aanvankelijk was door het Surinaams Olympisch Comité (SOC) doorgegeven dat baanwielrenner en potentiële medaillekandidaat Jaïr Tjon En Fa de vlaggendrager zou zijn. Echter, hij heeft niet meer geparticipeerd in de openingsceremonie van vrijdagavond. Tjon En Fa, die donderdag zijn dertigste jaardag vierde, kwam vrijdag in Santiago aan.

Tachana Dalger, die aanvankelijk ook vrijdag in Chili moest arriveren, zal pas zaterdag in het gastland aankomen. Hoewel zij noch Tjon En Fa meeliep in het defilé werd er over hen gesproken in de uitzending van Panam Sports toen Suriname in beeld kwam.