Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Pan-Am 2023: Zwemmers niet onder personal best op koningsnummer

Pan-Am 2023: Zwemmers niet onder personal best op koningsnummer

Tekst en beeld Desney Romeo

SANTIAGO — Kaelyn Djoparto was maandag niet tevreden over haar optreden op de 100 meter vrije slag tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen 2023 in Santiago, Chili. De Surinaamse zwemster eindigde in Parque Estádio Nacional als zevende in heat 1 in 1:08,74. De serie werd gewonnen door Tilly Collymore van Grenada in 59,87 seconden.

Djoparto vertelt dat ze een verkeerde inschatting maakte bij de start, waardoor zij uitgleed bij het blok. Dat betekende een mentale tegenvaller voor haar. Die leidde volgens de zwemster, die in baan 1 zat, ertoe dat zij haar personal best (1:06,93) niet kon verbeteren.

“Voor dinsdag hoopt de coach dat de zwemmers de positieve zaken van zondag en maandag meenemen om er het beste uit te halen”

Djoparto komt dinsdag voor het laatst in actie. Ze zwemt de 50 meter vrije slag. Ook bij dit nummer zit ze in de eerste serie en staat ze in baan zes. Haar inschrijftijd is 30,92 seconden.

Irvin Hoost

Irvin Hoost, die een dag eerder niet had gepresteerd zoals hij had verwacht op de 100 meter vlinderslag, was maandag ingedeeld in de eerste heat van de 100 meter vrije slag. Vanuit baan 2 kwam hij tot een tijd van 53,37 seconden, terwijl zijn inschrijftijd 53,16 was.

Op het koningsnummer was zijn eerste gedeelte maandag minder dan de finish. 24 uur eerder was juist zijn start beter geweest en was hij als tweede gekeerd, maar viel hij in de tweede vijftig terug. Hij werd maandag uiteindelijk zevende in de serie. De Chileen Benjamin Schnapp won de heat in 52,02 seconden.

Hoost vond zijn tweede nummer van de spelen beter dan zondag, maar gaf toe dat zijn tijd niet de beste was. Toch blikte hij tevreden terug op de race. Hij wil dinsdag in ieder geval alles geven tijdens zijn laatste optreden in Santiago. Hij zwemt de 50 meter vrije slag. Hoost is ingedeeld in baan 3 van heat 2.

(lees verder onder de foto)

Irvin Hoost (baan 2) werd zevende op de 100 vrij en miste zijn pb op 0,23 seconde.

Niet ontevreden

Zwemcoach Vincent Babel was “niet ontevreden” maandag ondanks dat Djoparto noch Hoost onder hun personal best is gegaan. Hij zei namelijk verbeterpunten te hebben geconstateerd in hun performance. Voor dinsdag hoopt de coach dat de zwemmers de positieve zaken van zondag en maandag meenemen om er het beste uit te halen.

Babel heeft eerder verschillende keren aangegeven dat Djoparto laat is toegevoegd aan de selectie voor Santiago 2023. Hij legt uit dat in eerste instantie alleen jongens waren geselecteerd vanwege met name het niveauverschil tussen de jongens en meisjes. Echter, de organisatie van de spelen gaf aan dat er een jongen en meisje in aanmerking kwamen voor een wildcard. Djoparto werd dus erbij gehaald.