Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Pakittow’ tijdens rechtszaak: ‘Er is een coup gepleegd!’

‘Pakittow’ tijdens rechtszaak: ‘Er is een coup gepleegd!’

“Wij zijn in een land met corrupte leiders en mensen, waarbij politieke belangen op het spel staan. Ik ga niet zeggen dat het mensen van Abop, VHP, NPS of PL waren, maar er is een coup gepleegd op 17 februari.” Dat zei Stephano ‘Pakittow’ Biervliet gisteren tegen kantonrechter Ishwardat Sonai. Hij is er heilig van overtuigd dat mensen zijn aangezet tot geweld tijdens de protesten van 17 februari.

door Valerie Fris

De behandeling van de rechtszaak tegen hem en truckchauffeur Ashween R. vond gisteren plaats. Beide mannen wordt opruiing, poging tot doodslag en poging tot mishandeling en brandstichting ten laste gelegd.

De rechter heeft de twee verdachten en getuige H gehoord. Verder is er beeldmateriaal bekeken van het Command Center, Starnieuws en de ‘vliegende reporter’. De functionaris van de afdeling Forensische Opsporing gaf aan dat de beelden van het Command Center (CC) geen geluid hadden omdat de masten geen geluid ontvangen.

“Het was niet te controlen, de politieagenten stonden te kijken en konden niets doen”

Stephano Biervliet

Actie overgenomen

De activist zei te hebben opgeroepen tot een vreedzaam protest, zoals hij al ongeveer acht jaar doet. Maar wat hij die dag heeft gemerkt is dat er hele agressieve mensen aanwezig waren. “Er waren gemaskerde mannen en mannen met messen. Ik heb alles gezien wat ze hebben gedaan. Er waren rovers en plunderaars aanwezig en ik stond daar maar kon niets doen.”

Biervliet zei meerdere malen te zijn bedreigd. Hetzelfde overkwam truckchauffeur Ashween R. De activist was naar zeggen zelf bang dat de agressieve mannen de chauffeur zouden vermoorden.  Er werd met stenen en flessen gegooid en op een bepaald moment klommen de agressieve mannen de truck op. “Meneer de rechter het is uit de hand gelopen. Toen ik dat alles gadesloeg zei ik tegen de rest op de truck ‘we failed, het is ons niet gelukt’.”

Biervliet maakte duidelijk zich niet verantwoordelijk te voelen voor de onlusten op die dag. “Ik voel me alleen verantwoordelijk bij een vreedzaam protest, bijvoorbeeld als iemand flauwvalt dan moet er een ambulance klaarstaan, maar ik ben niet verantwoordelijk voor brandstichting, plunderingen en die soort zaken.”

Hij  benadrukte tegenover de rechter dat hij niet opgewassen was tegen de agressieve groep mensen. Het werd op een bepaald moment zelf zo erg dat hij hen heeft moeten bedelen om te stoppen. Voor het eerst in zijn leven moest hij zelf een traantje laten, vertelde Biervliet.

Onvoldoende agenten

Tijdens het betoog van Biervliet kwam ook naar voren dat hij de politieagenten en militairen machteloos zag toekijken. Eén dag vóór het protest had hij een ontmoeting met vier politie-inspecteurs van post Keizerstraat. Biervliet zegt dat daar is besproken wat de route zou worden en dat er ook een beetje zou worden gezorgd voor zijn veiligheid.

De soundtruck nadert de gewapende manschappen heel dicht. Later zou er zelfs zijn getracht op ze in te rijden, wat gisteren werd ontkend door chauffeur Ashween R.

Echter, op de dag zelf is het anders gelopen. Terwijl de soundtruck vanuit de Henck Arronstraat wilde doorrijden naar het Onafhankelijkheidsplein werd die gesommeerd de Monseigneur Wulfinghstraat in te slaan. Uiteindelijk kwam zij op de hoek met de Combéweg en na enige afstemming mocht de truck zijn weg vervolgen naar het ‘plein’.

Maar toen er geweerschoten klonken, ongeveer dertig minuten nadat de sprekers de aanwezigen vanuit de truck toespraken, was de verwarring compleet. “De mensen met messen in hun handen riepen ‘tapu yu k* bek’ tegen mij. Het was niet te controlen, de politieagenten stonden te kijken en konden niets doen.”

De raadsmannen van Biervliet en Ashween R., respectievelijk Benito Pick en Irvin Kanhai, hebben de vervolging gevraagd een onderzoek in te stellen waarom er weinig agenten zijn ingezet. Pick gaf ook aan dat er volgens de veiligheidsautoriteiten achteraf is verteld dat zij al signalen hadden opgevangen.

“Men was niet voorbereid op calamiteiten en waarom hebben de veiligheidsdiensten de signalen niet serieus genomen”, vroeg Pick zich af. De rechter was het ermee eens dat er een onderzoek moet komen om na te gaan als er een inschattingsfout is gemaakt door de politie.

Bewijzen

De tenlastelegging voor poging tot doodslag en mishandeling is vanwege het feit dat de soundtruck op een bepaald moment in de richting reed waar het cordon van de politie stond opgesteld. Zowel de truckbestuurder als Biervliet betwisten dat dit het geval was.

Terwijl de beelden werden bekeken, legde Ashween R. uit dat hij de handrem van de truck slechts had getrokken en deze op neutraal had geplaatst. Bij deze handeling trekt de truck iets naar voren. Bovendien, zeiden Biervliet en de chauffeur, kon niet worden ingereden op de politie omdat er tussen de truck en het cordon burgers stonden, wat ook te zien is op de camerabeelden.

Biervliet vroeg de rechter ook als het mogelijk is om te onderzoeken wie er met hun bezittingen vandoor is gegaan. Nadat de politie de banden van de truck lek schoot, werd Ashween R. gearresteerd, terwijl zijn persoonlijke tas en die van Pakittow in de truck waren achtergebleven.

Biervliet had in zijn tas vierduizend US dollar en ongeveer SRD 38.000 aan contanten, terwijl de chauffeur SRD 4.000 en zes gram goud in zijn portemonnee  had. De truckchauffeur verloor ook alle documenten, inclusief zijn rijbewijs, die hij op dat moment bij zich had. De vervolgingsambtenaar deelde mee dit te zullen onderzoeken. De volgende zitting is op 18 Juli. Kantonrechter Ishwardat Sonai gaf aan vóór het reces deze zaak te willen afronden.