Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Pakistan: alle illegale immigranten nog deze maand het land uit

Pakistan: alle illegale immigranten nog deze maand het land uit

De Pakistaanse regering wil dat alle illegale immigranten het land voor 1 november verlaten. Wie na deze deadline nog in Pakistan verblijft, zal worden uitgezet. Het land huisvest een van de grootste vluchtelingenpopulaties ter wereld.

Het overgrote deel van de vluchtelingen in Pakistan is afkomstig uit Afghanistan. Naar schatting verblijven er 1,7 miljoen Afghanen zonder papieren in Pakistan.

De ingrijpende aanpassing in het immigratiebeleid vindt plaats nu de verhoudingen tussen Pakistan en het door de Taliban geleide Afghanistan op scherp staan. Vorige maand werd de belangrijkste handelsroute tussen de twee landen tijdelijk gesloten nadat militairen van beide kanten op elkaar hadden geschoten.

Als reden voor het nieuwe immigratiebeleid noemt de Pakistaanse interim-minister van Binnenlandse Zaken Bugti een toename van het aantal aanslagen in Pakistan. Volgens hem zaten Afghaanse militanten gelieerd aan de Taliban achter 14 van de 24 grootste terroristische aanslagen dit jaar. Zij zouden getraind worden in Afghanistan en de grens over zijn gestoken.

Een woordvoerder van het Talibanregime noemt de maatregelen van de Pakistaanse regering in een post op het sociale medium X onacceptabel en ontkent de aantijgingen. Volgens de Taliban spelen Afghaanse staatsburgers geen rol bij de Pakistaanse veiligheidsproblemen.

Beslag op eigendommen en kliklijn
Immigranten zonder verblijfsvergunning hebben dus tot het einde van de maand om vrijwillig het land te verlaten en arrestaties en gedwongen uitzettingen te voorkomen. “Als zij niet gaan, zal de regering alle mogelijke middelen inzetten om hen alsnog te deporteren”, zei de interim-minister tegen staatsmedia. Hoe de operatie er exact uit gaat zien, werd niet medegedeeld.

Ook wil Bugti beslag leggen op de eigendommen van illegale immigranten en wil hij een telefoonlijn waar Pakistanen tegen beloning kunnen melden waar illegalen verblijven. “Pakistanen die hulp bieden aan illegale immigranten kunnen rekenen op fikse juridische stappen”, voegde hij eraan toe.

Bugti kondigde ook strengere beperkingen aan voor Afghanen die Pakistan binnen willen komen. Waar een Afghaans identiteitsbewijs momenteel genoeg is, kan dit in de toekomst alleen met een paspoort en een visum.

Sinds augustus is in Pakistan een overgangsregering aan de macht, die de taak heeft het land te begeleiden naar de volgende verkiezingen. In een regeringsverklaring staat dat het nieuwe immigratiebeleid werd goedgekeurd tijdens een bijeenkomst tussen vooraanstaande politieke leiders en de Pakistaanse legertop. Het leger heeft veel macht in Pakistan.

Grootste vluchtelingenstroom
Toen de Sovjettroepen in 1979 Afghanistan binnenvielen, vluchtten veel Afghanen naar Pakistan. Het ging toentertijd om de grootste vluchtelingencrisis wereldwijd. Door burgeroorlogen in de decennia erop bleven mensen vluchten voor het geweld. Met name de groep zonder papieren is toegenomen na de machtsovername van de Taliban in augustus 2021. Door trage procedures kunnen Afghaanse vluchtelingen zich niet registreren.

Naast de 1,7 miljoen illegale immigranten huisvest Pakistan 1,3 miljoen Afghanen met een registratiebewijs dat niet altijd wordt verlengd. Zo’n 880.000 Afghanen hebben volgens de Verenigde Naties een tijdelijke verblijfsvergunning.

Ook met deze papieren hebben Afghaanse immigranten echter weinig rechten in Pakistan. Zo kunnen ze geen bankrekening openen en mogen ze veel beroepen niet uitoefenen. Het land heeft het VN-vluchtelingenverdrag van 1951 nooit getekend.