Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Paho bespreekt gezondheidsprioriteiten met ministers van Volksgezondheid

Paho bespreekt gezondheidsprioriteiten met ministers van Volksgezondheid

PARAMARIBO — Tijdens de zestigste Directing Council van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) in Washington, Verenigde Staten zullen van 25 tot en met 29 september gezondheidsprioriteiten worden besproken met de ministers van Volksgezondheid uit de regio. Eén daarvan is het suïcide cijfer.

Met de bewindslieden zal worden getracht om overeenstemming te bereiken hoe niet-overdraagbare aandoeningen bij kinderen, adolescenten en jongeren te voorkomen en te beheersen. Het verminderen van het zelfmoordcijfer krijgt ook aandacht. Volgens de Paho waren er tussen 2000 en 2019 17 procent meer suïcide gevallen.

De discussies zullen zich richten op een verscheidenheid aan strategieën, resoluties en beleidsmaatregelen gericht op het versterken van de gezondheidswerkers in de regio. Het verbeteren van de geestelijke gezondheid en de preventie van zelfmoord in de nasleep van de Covid-19-pandemie is een belangrijke topic.

Jaarverslag

In de openingsceremonie, die maandag plaatsvindt, participeren Christopher Tufton, de Jamaicaanse minister van Gezondheid en Welzijn en aftredende voorzitter van de Directing Council en Paho-directeur Jarbas Barbosa. Onder anderen directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse minister van Volksgezondheid Xavier Becerra zullen de aanwezigen toespreken.

Barbosa, die in februari de nieuwe Paho-directeur werd, zal maandag zijn jaarverslag presenteren. Daarin wordt het optreden van zijn organisatie tussen juli 2022 en juni 2023 geanalyseerd. Het rapport concentreert zich op gezondheidssystemen in de nadagen van de Covid-19-pandemie, maar ook op voortgang, verdiensten en uitdagingen bij de technische samenwerking van de Paho.

Tijdens de Directing Council zal ook de Paho Award voor Health Services Management and Leadership 2023 worden uitgereikt. De meeting wordt vrijdagochtend afgesloten.