Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » OWC opent campussen nog deze maand

OWC opent campussen nog deze maand

PARAMARIBO — Eind van de maand vindt de officiële opening van de schoolfaciliteiten in de districten Para (Onverwacht) en Marowijne (Moengotapoe) plaats. In verband daarmee heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) informatiesessies voor de lokale gemeenschappen gehouden.

Vertegenwoordigers van het departement hadden maandag een meeting met de plaatselijke bevolking over de campus van Moengotapoe. Een week daarvoor was er een ontmoeting met de bewoners van Para over de plaatselijke campus.

De campus van Para bestaat uit dertien faciliteiten en 22 gebouwen, waaronder school- en praktijklokalen en sportfaciliteiten. Daarnaast zal er woonvoorziening zijn voor 240 studenten in de tien studentenflats, die in de tweede helft van 2024 moeten worden opgeleverd.

Werkzoekenden

Na de presentatie van het ministerie stelden de aanwezigen onder meer vragen over schoolvervoer, studierichtingen en accommoderen van werkzoekenden. OWC schrijft dat de scholengemeenschap vanaf oktober onderwijs zal aanbieden op havo- en VWO-niveau. Er is nog ruimte voor inschrijving van leerlingen.

Het ministerie verklaart dat de scholengemeenschap ook mogelijkheden biedt voor werkzoekenden in de omgeving. Momenteel zijn er vacatures voor schoonmaaksters, tuinlieden, bewakers en administratieve krachten. Bij het opleveren van de woonvoorzieningen zal er meer werkgelegenheid worden geschapen. De mensen kunnen zich registreren via het districtscommissariaat.

De burgers willen graag zo veel als mogelijk worden betrokken. Verder is er gesproken over een overlegstructuur om ervoor te zorgen dat de behoeftes van Para zo goed als mogelijk worden overgebracht naar het ministerie. De aanwezige directeuren en coördinatoren van OWC hebben toegezegd de mogelijkheden te bekijken hoe er binnen de komende jaren kan worden gewerkt aan meer onderwijsmogelijkheden binnen de schoolcampus Para.

De schoolcampussen zijn een initiatief van OWC. Ze worden gefinancierd door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) als onderdeel van het Secondary and Technical Education Support Project.

Sherida Zalman-Bergraaf, directeur Algemeen Vormend Onderwijs, was één van de functionarissen die de gemeenschap van Para toesprak. [Foto: gov.sr]