Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Over paarden en kippen

Over paarden en kippen

GANGA / Sharda Ganga

Beteugelen hier en beteugelen daar, het is één en al koersbeteugeling wat de klok slaat. Als we blijven doen alsof de koers een paard is dat we kunnen beteugelen, dan gooi ik er een paar paardengezegdes tegenaan.

Om te beginnen: ‘You can lead a horse to water, but you cannot make it drink’. Je kan OMO doen, je kan streng toespreken en je kan anderen de schuld geven. Je kan cambiohouders verzoeken, de banken smeken, de burgers angst aanjagen dat wisselen onmogelijk wordt. Regeltje hier, vergadering daar. Niemand die sjoege geeft, want er is geen sjoege te geven.

Tegen de tijd dat we als land weer uit het dal kruipen zijn levens onherstelbaar verwoest door armoede, honger, door gebrekkige gezondheidszorg

Wat als de afgelopen drie jaar er keihard was ingezet, echt keihard en bloedserieus, zonder het eigen persoonlijke, politieke, economische, partijbelang voorop te stellen, wat als er evenveel energie was gestopt in het binnenhalen van meer geld (de minister van Financiën weet waar dat te halen) en het verdienen van meer valuta? Ik heb geen economie gestudeerd, maar volgens mij is de koers nog nooit significant gedaald als hij eenmaal is gestegen en stabiliseert het alleen als er meer inkomsten zijn, minder uitgaven en algeheel vertrouwen in beleid en banken.

Maar (hier komt paarden gezegde nummer twee), ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’. Het vertrouwen in regering Santokhi ging als een paard in volle draf. We moeten geduld en vertrouwen hebben, wordt steeds gezegd, de regering is hard bezig om alles beter te maken. Om die molensteen van schulden om onze nek, cadeautje van de vorige regering (opdat we dat vooral niet vergeten), aan te pakken.

Maar terwijl het gras groeit, sterft het paard. Tegen de tijd dat we als land weer uit het dal kruipen zijn levens onherstelbaar verwoest door armoede, honger, door gebrekkige gezondheidszorg. Duizenden kinderen die in cruciale fasen van hun ontwikkeling zorg en voeding ontberen, een achterstand die ze nooit meer zullen kunnen inlopen.

Ik weet niet van u, maar ik kan het niet meer opbrengen om te luisteren naar of te lezen over DNA-vergaderingen, persconferenties, meetings, over op hol geslagen koersen en de eis aan de regering om die te beteugelen. Laten we officieel vaststellen dat de regering het antwoord niet heeft en overgaan tot de wanorde van de dag.

Kijk: het huisvuil wordt weer eens niet opgehaald, maar dat is niet echt een ramp, zegt de minister van Openbare Werken. Hij bekijkt het zo: je kan het vuil dat niet aan bederf onderhevig is, even op je balkon houden, de grote bananenschil als voeding gebruiken voor je plantjes en dan hou je nauwelijks iets meer over voor de vuilniszak, want ‘kip is duur’. Toch vreemd dat kip zo duur is, want er is geen gebrek aan kippen zonder kop.

gangadwt@gmail.com