Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ori: Komende week zaken wat rustiger

Ori: Komende week zaken wat rustiger

PARAMARIBO — Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) bekijkt de mogelijkheid een kwantiteit aan mensen in dienst te nemen om het tekort aan leerkrachten op te lossen. Veel leerkrachten hebben buiten bezwaar verlof of zijn naar het buitenland vertrokken. Vooral voor geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde en de talen zijn er niet genoeg leerkrachten.

Het nieuwe schooljaar, dat maandag is aangevangen, is daarom minder vlot verlopen. Een ander probleem is het tekort aan leermiddelen en meubilair. “Wat betreft de leermiddelen is het zo dat wij al voldoende in huis hebben. Wij hebben nieuwe boeken gedrukt in België en de leerboeken zijn onderweg, zeilende. Er is wat stagnatie in het schema maar in de derde week is dit opgelost”, laat OWC-minister Henry Ori weten via Communicatie Dienst Suriname.

Geen achterstand

Alhoewel de boeken er nu nog niet zijn, zegt de minister dat dit geen nadelige gevolgen zal hebben, want nu wordt er veel leerstof van het vorig jaar herhaalt. In de vierde week zullen de leerboeken gedistribueerd worden.

Ook de leerlingen die nog niet op een school zijn ingeschreven hoeven zich geen zorgen te maken op een achterstand. Ori zegt de bezorgdheid te snappen, maar geeft aan dat ook deze groep kinderen geholpen zal worden.

Nieuw Vak

Leerjaar negen krijgt een extra vak erbij; ‘sector Media en Communicatie’, die één lesuur per week verzorgt zal worden vanaf oktober tot en met maart. De bedoeling hiervan is om zoveel mogelijk mensen uit de arbeidsmarkt werkzaam in die beroepen de echtheid te laten demonstreren in de klas.

De leerkracht zal de inleiding van het vak combineren met vakmensen uit de aanverwante beroepen. Deze zullen de scholen bezoeken. Het is een oriëntatie vak waarbij de kinderen meer te weten krijgen over hoe dit beroep in de praktijk werkt.

Omdat de kinderen straks moeten kiezen voor onder andere de beroeps- of de academische richting, zal dit vak de leerlingen meer informatie verschaffen. Wat allemaal komt bij kijken en wat arbeidsmarkt oriëntatie exact inhoudt.

Er zijn een aantal sectoren gekozen die interessant zijn voor het kiezen van beroepen. Via het persbericht laat de minister ook weten dat het inzetten van trajectbussen ook in de planning zodat de kinderen vlot van huis naar school kunnen en visa versa.

Eén van de lege lokalen van de Veritasschool op de eerste schooldag. Door een tekort aan leraren konden niet alle kinderen meteen naar school. Dit probleem is inmiddels opgelost. [Foto: Valerie Fris]