Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ori: Jodensavanne wordt toeristische en educatieve site

Ori: Jodensavanne wordt toeristische en educatieve site

PARAMARIBO — Volgens Henry Ori, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, moet er alles aan gedaan worden om Jodensavanne tot een attractief trekpleister te maken, waar er onder andere educatieve uitjes georganiseerd kunnen worden. Als onderdeel van het voorwerk om de archeologische site, Jodensavanne te plaatsen op de wereld erfgoedlijst van Unesco is een managementplan opgesteld.

Het Werelderfgoedcomité heeft dinsdag tijdens zijn 45ste uitgebreide zitting in Riyadh, het koninkrijk Saudi-Arabië, Jodensavanne ingeschreven als een nieuwe Unesco-werelderfgoedlocatie. Het heeft 21 jaar geduurd voordat Suriname weer op deze lijst is geplaatst. Dat Jodensavanne nu staat op de werelderfgoedlijst, betekent dat Suriname nu zichtbaar is voor de wereld en daar komen ook heel wat verantwoordelijkheden bij.

Het ministerie, met name het directoraat Cultuur zal samen met stichting Jodensavanne en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) werken om Jodensavanne tot een toeristische- en educatieve site te maken. “Het werk is al voorbereid en zal uitgevoerd worden, met een commercieel en onderhoudsplan”, zegt Ori.

De aangrenzende Inheemse dorpen waaronder Redi Doti worden ook betrokken bij de ontwikkelingen te Jodensavanne. Er zullen souvenirs te koop worden geboden alsook exploratie tours.

“Er is veel te vertellen. Het is een bijzondere plek met een historisch achtergrond over de komst van de Joden in Suriname en wat er allemaal successievelijk is gebeurd. Verder zijn er ook archeologisch interessante begraafplaatsen. Deze zijn heel educatief, vooral in historisch perspectief”, zegt de bewindsman.