Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » OPZ onderzoekt vuurwapengeweld Pikin Saron

OPZ onderzoekt vuurwapengeweld Pikin Saron

PARAMARIBO — De afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname KPS) doet onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek naar de dood van de twee inheemse mannen tijdens de onlusten te Pikin Saron op 2 mei. Specifiek wordt nagegaan als het vuurwapengeweld bij de aanhouding van de verdachten “al dan niet binnen de perken van de wet” heeft plaatsgevonden. Dat schrijft het OM vrijdagavond in een persbericht.

Deze informatie is eerder deze week ook voorgehouden aan Milton Castelen, Murwin Dubois en Antoon Karg, de advocaten die de nabestaanden van de overleden verdachten Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager juridisch bijstaan. Het onderzoek is nog niet afgerond.

“De patholoog-anatoom beschikt over de nodige deskundigheid om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de doodsoorzaak”

Openbaar Ministerie

Patholoog-anatoom kundig

Intussen heeft de patholoog-anatoom Chan obductie verricht op de stoffelijke overschotten. Echter, het OM zegt dat de obductierapporten nog niet zijn ontvangen. Wanneer dat het geval is, zullen de advocaten op de hoogte worden gesteld over de doodsoorzaak. Het OM maakt duidelijk dat de patholoog-anatoom “over de nodige deskundigheid beschikt om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de doodsoorzaak”.

In het persbericht wordt uitgelegd dat in het obductierapport los van de doodsoorzaak de inwendige of uitwendige letsels die zijn waargenomen duidelijk worden omschreven en als er verband is tussen de letsels en de dood. Het OM heeft intussen al een gerechtelijk vooronderzoek gevorderd.

Geestelijke marteling

Op 1 juni hadden nabestaanden zich tijdens een persconferentie beklaagd over de wijze waarop de autoriteiten omgaan met deze zaak. De families, die ervan overtuigd zijn dat de mannen eerst op brute wijze zijn mishandeld en daarna standrechtelijk zijn geëxecuteerd door de politie, eisen onafhankelijk forensisch en pathologisch onderzoek, waardoor de werkelijke doodsoorzaak wordt vastgesteld. Niet voor geschroomd zou moeten worden buitenlandse deskundigen in te schakelen.

In een gezamenlijke verklaring werd het misnoegen geuit over het uitblijven van het obductierapport. “Tot nu toe hebben de desbetreffende autoriteiten nagelaten ons een antwoord te geven op de vele vragen die ons bezighouden. De familie wordt geestelijk gemarteld omdat zij tot nu toe geen informatie over het obductierapport heeft.”