Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Opstandige inheemsen dringen ook concessie Maripaston binnen

Opstandige inheemsen dringen ook concessie Maripaston binnen

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Na de gewapende aanval op de politiepost en een SBB-checkpoint te Pikin Saron zijn opstandige bewoners ook de goudconcessie van Grassalco te Maripaston binnengedrongen. Daarbij is een medewerker van het bedrijf neergeschoten. Over de ernst van de verwonding is vooralsnog niets bekend. De Ware Tijd verneemt dat de directeur van Grassalco intussen met een aantal medewerkers van de security-afdeling naar Maripaston op weg is.

De politie meldde eerder dat bewoners van Pikin Saron en andere personen dinsdagochtend het politiebureau hebben aangevallen. Daarbij zijn zeker tien met boomstammen beladen trucks die bij de controlepost van SBB stonden in brand gestoken. Ook andere voertuigen die ter plekke waren zijn beschoten of in brand gestoken.

Uit videobeelden en foto’s die via sociale media zijn verspreid, is te zien dat er met jachtgeweren en automatische vuurwapens is geschoten. Twee politieagenten raakten gewond en zijn voor medische behandeling naar Paramaribo overgebracht. Het is al enige tijd onrustig in het gebied dat rijk is aan natuurlijke hulpbronnen, zoals hout, goud en andere delfstoffen.

Goudconcessie Grassalco

Ruim twee weken geleden al drongen bewoners van het gebied een goudconcessie van Grassalco binnen omdat ze het oneens zijn met de bejegening van de inheemsen de traditionele bewoners van het gebied.

Zij beklagen zich er al jaren over dat derden, overwegend personen uit de hoofdstad, grond en concessies voor de ontginning van natuurlijke hulpbronnen van de overheid krijgen. Daarbij hebben de inheemse gemeenschappen geen enig profijt van de economische activiteiten die er ontplooid worden.

Vorige week hielden inheemsen bij het districtscommissariaat in Para ook een demonstratie om te protesteren tegen het gronduitgiftebeleid. In de praktijk blijkt dat de overheid constant gronden in hun woongebied uitgeeft aan derden zonder de lokale bewoners te consulteren. De inheemsen eisen dat aan deze handelwijze een einde komt.

Internationale vonnissen

Opeenvolgende regeringen hebben decennialang beloofd dat de grondenrechten van de inheemsen en tribale stammen in Suriname bij wet zullen worden geregeld, maar daar is tot nu toe niks van terechtgekomen. De staat Suriname is in verschillende gevallen door het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld om de grondenrechten van de inheemse en tribale volken in orde te maken.

Onder andere is de Staat veroordeeld om de traditionele woon- en leefgebieden van deze groepen duidelijk af te demarqueren. Deze vonnissen zijn echter niet helemaal uitgevoerd. Bij het parlement ligt al enige tijd een conceptwet die het grondenrechtenvraagstuk moet regelen ter behandeling.

Houttrucks werden dinsdagmorgen in brand gestoken door opstandige bewoners van Pikin Saron.