Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Oprukkende grasbranden

Oprukkende grasbranden

Dweilen met de kraan open

Het klinkt misschien als een cliché, maar voor de brandweer is het echt dweilen met de kraan open bij de bestrijding van grasbranden. “Op het moment dat we bezig zijn met het blussen van één vuur-haard, ontstaan er op minstens drie andere plekken nieuwe branden. Meestal doelbewust”, zegt een spuitgast tijdens het blussen van een brand in Paramaribo-Noord, waar de meeste branden plaats-vinden. Met grote gevolgen voor have en goed van burgers en voor de gezondheid voor bewoners van complete wijken.

Tekst Armand Snijders

Beeld Enjela Karijodjemiko

“Het is echt verschrikkelijk”, verzucht een bewoonster van de Commissaris Roblesweg, die de grens vormt tussen Blauwgrond en Geyersvlijt in Paramaribo-Noord. “Iedere dag brandt er wel iets in de wijde omgeving. Vorige week was het zelfs raak op een leeg perceel aan de overkant. Dan brandt niet alleen het wied op dat perceel, maar ook al het smerige afval dat asociale onverlaten er op gooien, bij voorkeur vanuit hun auto. De stank is dan ondraaglijk.”

“Die brand is vrijwel zeker aangestoken, vermoedde de brandweer. Maar wie doet nou zoiets, dan zit er in je bovenkamer toch een steekje bij je los? Het brengt alleen maar ellende: vieze rook binnen in huis en roetdeeltjes bedekken het terras. Bovendien lijdt onze gezondheid eronder, mijn twee kinderen hebben al dagen pijn op de borst en moeite met ademhalen.”

“De absurde boete van SRD 15 schrikt niet af. Zelfs de gemiddelde aansteker is duurder.”

Bewoonster Commissaris Roblesweg

En dan valt de situatie aan de Commissaris Roblesweg nog mee in vergelijking met andere delen van Noord, zoals in de omgeving van nieuwbouwprojecten zoals het Dalian-project en Suri Village. Daar is het momenteel letterlijk iedere dag raak en ontstaan verschillende vuurhaarden.

Voor de brandweer is er geen beginnen meer aan. Afgelopen zondag waren er maar liefst tweehonderd meldingen, meldde het Korps Brandweer Suriname. En in een week tijd werden zeven woningen in de as gelegd door een gras- of vuilbrand.

Absurde boete

“Elke brand is er één teveel, maar brand is te voorkomen”, stelt adjunct-hoofdbrandmeester Olton Pinas in gesprek met de Communicatiedienst Suriname. Hij wijst er ten overvloede op dat door de droogte die momenteel heerst het gevaar van vuilbranden extra toeneemt.

Het vuur wordt volgens hem voor het gemak aangestoken omdat mensen op een snelle manier af willen van afval. “Een vuilbrand kan al gauw overslaan naar een grasbrand, die vervolgens een woningbrand kan veroorzaken.”

Iedereen weet zo langzamerhand wel hoe gevaarlijk het vuil verbranden momenteel is, maar toch doen veel mensen het. Het is zelfs verboden bij wet, maar er wordt nauwelijks tegenop getreden. “En ook al gebeurt dat wel, dan schrikt de absurde boete van SRD 15 niet af. “Zelfs de gemiddelde aansteker is duurder”, zegt de bewoonster van Commissaris Roblesweg.

“Vaak zie ik door de enorme rookontwikkeling geen hand voor ogen en kan ik alleen maar bidden dat er niet opeens een andere auto voor mij opduikt.”

Marloes Pinas, bewoonster Suri Village

De brandweerman, die met zijn collega’s met de zoveelste spuitklus van de dag bezig is, erkent dat de huidige boetes weinig effect hebben. Hij zegt dat er al jaren bij het ministerie van Justitie en Politie op wordt aangedrongen om deze te verhogen. “Maar men laat het gewoon zo”, klaagt hij.

“Net zoals ze ons, dus de mannen en vrouwen die het werk moeten doen, al jaren onderwaarderen. En dan heb ik het niet alleen over geld, maar vooral qua uitrusting en materieel. Die laat ernstig te wensen over”, zegt hij terwijl hij met een geleende tuinslang van een buurtbewoner het gras probeert nat te houden. “Maar vermeld mijn naam alsjeblieft niet, want daar kan ik problemen mee krijgen.”

Niet zonder gevaar

Hij geeft wel toe dat hij ondanks zijn klaagzang dit werk graag doet. “Het was een jongensdroom van mij om bij de brandweer te gaan, vuur intrigeert mij enorm. Maar door de aanhoudende droogte en de vele pyromanen die schijnbaar rondlopen, krijgen we momenteel wel heel veel branden voor onze kiezen. En het is ook niet zonder gevaar. Er zijn collega’s die zich medisch hebben moeten laten behandelen omdat ze te veel rook hadden ingeademd.”

Los van het ongemak voor buurtbewoners zorgt de rookontwikkeling er ook voor dat het zicht van weggebruikers wordt belemmerd, met alle gevaren van dien. Het is tegenwoordig voor mij iedere middag een soort Russisch roulette als ik naar mijn huis te Suri Village rijd”, zegt de 34-jarige Marloes Pinas.

Vaak zie ik door de enorme rookontwikkeling geen hand voor ogen en kan ik alleen maar bidden dat er niet opeens een andere auto voor mij opduikt. Het is niet te doen en ook niet wat ik verwacht had toen ik dit perceel jaren geleden in goed vertrouwen kocht.”