Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Oppositie met boog om waarheidscommissie Suriname

Oppositie met boog om waarheidscommissie Suriname

PARAMARIBO, 9 jun – De oppositie gaat met een grote boog om alles dat met de waarheidscommissie te maken heeft. Volgens parlementariër Radjkoemar Randjitsingh zal onder geen beding worden meegedaan. De coalitie mag dan de eerste schreden hebben gezet, volgen doet de oppositie niet. wat eenmaal fout is, kan onmogelijk recht gezet worden.

Voor het pad van ‘amnestie, waarheid en verzoening’ gaat dit helemaal op. De waarheidscommissie zoals de coalitie die voorbereidt, komt voort uit de foute amnestiewet. Dezelfde wet die gezien wordt als inmenging in het strafproces rond de Decembermoorden. “We zijn bezorgd. De coalitie is bezig wetgeving te maken voor een waarheidscommissie. Dit is weer inmenging in zaken van de rechterlijke macht. De zaak is nog bij de rechter”, zegt Randjitsingh.

Het komt allemaal op misbruik neer, misbruik van bevoegdheden. Het parlement mag wetten maken en nu is er een amnestiewet. Die is doorgedrukt, ondanks verzet en waarschuwingen van de oppositie. De amnestiewet schrijft instellen van een waarheidscommissie voor. “We vinden dat de amnestiewet in strijd is met de grondwet en internationaal recht. Je kunt dus moeilijk meewerken. Als de wet eenmaal nietig is, kun je er moeilijk uitvoering aan helpen geven.”


Posted

in

by