Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Oppositie boycot voorbereiding waarheidscommissie

Oppositie boycot voorbereiding waarheidscommissie

PARAMARIBO, 20 apr – Het Nieuw Front, NF, neemt niet deel aan de voorbereiding van een waarheidscommissie. Dit meldt de politieke combinatie in een verklaring. De NF-fractie zal dan ook geen zitting nemen in de parlementaire voorbereidingscommissie. Meedoen zou minstens betekenen dat de nieuwe amnestiewet wordt geaccepteerd.

En dat is uitgesloten. “De beoogde waarheidscommissie vloeit voort uit een amnestiewet, die in strijd is met de grondwet van de Republiek Suriname en geldende internationale verdragen”, stelt het NF. Bovendien worden de amnestiewet en diens gevolgen in het geval van de decembermoorden getoetst door de rechterlijke macht. Ook moeten de gevoelens worden mee gewogen van de nabestaanden en de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede.

Bovendien zijn er ook de internationaal afkeurende reacties en de brede maatschappelijke protesten tegen de amnestiewet. “Het Nieuw Front heeft besloten om niet mee te gaan met de coalitie op dit heilloze pad en derhalve niet te participeren in de commissie en haar werkzaamheden. Het Nieuw Front zal alle haar ter dienste staande democratische middelen aanwenden om de rechtsstaat te behouden en te garanderen voor een leefbaar Suriname.”


Posted

in

by

Tags: