Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Opkomst van bloedarmoede door ijzertekort

Opkomst van bloedarmoede door ijzertekort

Bloedarmoede door ijzertekort wordt steeds vaker gezien en wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, beschouwd als een wereldwijd volksgezondheidsprobleem.

Recente studies hebben hoge percentages ijzertekort aangetoond, met name bij vrouwen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

IJzer is essentieel voor onze gezondheid, omdat het een belangrijke rol speelt bij het transporteren van zuurstof door het lichaam.

Symptomen van een laag ijzergehalte zijn onder andere verminderde eetlust, vermoeidheid en concentratieproblemen, maar deze worden vaak over het hoofd gezien of toegeschreven aan algemene vermoeidheid.

De aanbevolen dagelijkse inname van ijzer varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht, waarbij bepaalde medische aandoeningen en activiteiten de ijzerabsorptie beïnvloeden.

Mensen met coeliakie of inflammatoire darmaandoeningen kunnen een verminderde ijzerabsorptie hebben, terwijl zware menstruatie of zwangerschap kan leiden tot lagere ijzerlevels. Intensieve en langdurige uithoudingsoefeningen kunnen ook leiden tot ijzertekort.

IJzer kan worden verkregen uit zowel dierlijke als plantaardige bronnen. Haem-ijzer, dat voorkomt in vlees, vis en gevogelte, wordt beter opgenomen door het lichaam dan non-haem-ijzer, dat voorkomt in plantaardige bronnen. Goede plantaardige bronnen van non-haem-ijzer zijn onder andere bonen, linzen, groene groenten, noten, gedroogd fruit en volkoren granen. Vegetariërs en veganisten, met name vrouwen in de pre-menopauze, zijn gevoeliger voor bloedarmoede door ijzertekort en moeten hun dieet zorgvuldig plannen om voldoende ijzer binnen te krijgen.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de opname van ijzer remmen, zoals calciumrijke voedingsmiddelen zoals kaas, yoghurt en koemelk, evenals tannines in thee en koffie. Het wordt aanbevolen om deze voedingsmiddelen of supplementen met een hoog ijzergehalte niet gelijktijdig te consumeren.

Een bloedtest door een zorgverlener is de meest betrouwbare manier om het ijzergehalte te bepalen en bloedarmoede door ijzertekort te diagnosticeren.

Behandeling omvat meestal ijzersupplementen voorgeschreven door een arts.

Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen en symptomen van bloedarmoede door ijzertekort en ervoor te zorgen dat de voeding gevarieerd en uitgebalanceerd is met voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen.