Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Op weg naar de ideale interculturele samenleving’

‘Op weg naar de ideale interculturele samenleving’

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — De Surinaamse samenleving bestaat uit verschillende groepen mensen die van diverse windstreken kwamen naar Suriname en ook hun eigen cultuur hebben. Maar de verschillen tussen deze mensen, hun talen en tradities, leiden soms tot onbegrip en niet zelden tot conflicten. Dat kan voorkomen worden, vindt professor Franklin Jabini. “Ik heb zes jaar lang in de Verenigde Staten het onderwerp interculturele studies in het hoger onderwijs behandeld. Daar heb ik een visie gevormd op de ideale interculturele samenlevingen.”

Die visie zal hij op vrijdag delen tijdens de lezing ‘Suriname op weg naar een ideale interculturele samenleving’ in het Self Reliance Tower Auditorium om zeven uur. Zijn zienswijze zegt hij heeft vooral te maken met de manier waarop het land omgaat met de verschillen tussen de verschillende groepen en niet zozeer over de politiek.

Typen samenlevingen

Hij legt uit dat er verschillende soorten samenlevingen zijn. “Een waarbij er een dominante cultuur is en alles moet dus conformeren daaraan. Denk maar aan de tijd toen wij een kolonie waren van Nederland. Alles moest dan volgens het Nederlands systeem en de taal moest Nederlands zijn.” Daarnaast is er de samenleving waarbij twee of meerdere groepen naast elkaar leven. “Dus niet met elkaar. Er is geen assimilatie nog en de scheidslijnen zijn vrij duidelijk en scherp.” 

Bij de interculturele samenleving daarentegen leven mensen niet alleen naast elkaar maar ook met elkaar. “Ze leren van elkaar en leren ook begrip hebben voor elkaar. En bij de interculturele samenleving houdt een Javaan bijvoorbeeld niet op een Javaan te zijn of een marron houdt niet op een marron te zijn. Groepen nemen sterke elementen van elkaar over ter versterking van het geheel. Maar de identiteit gaat niet verloren”, zegt hij.

Dit boek moet bijdragen aan de kennis van de samenleving over de Saamaka. Want pas als je een groep kent, kan je die gaan begrijpen

Hij geeft een voorbeeld hoe dat werkt. “De protestacties van 24 maart zijn gehouden in de ramadan periode van de moslims, de vastenperiode van de christenen en het was ook de periode van navratri bij de hindoes. In een interculturele samenleving hou je rekening met dat soort belangrijke periodes en dan weet je bij voorbaat dat acties op die dagen niet zullen slagen”, aldus Jabini.

Om bij te dragen aan de interculturele samenleving heeft Jabini met enkele andere jonge Saramaccaanse intellectuelen het boek ‘Saamaka en de ontwikkeling, verleden, heden en toekomst’ uitgebracht. “Dit boek moet bijdragen aan de kennis van de samenleving over de Saamaka. Want pas als je een groep kent, kan je die gaan begrijpen. Ik kijk uit naar andere boeken over andere groepen in het land. Zo kunnen we de interculturele samenleving helpen vormen”, aldus Jabini. De lezing vrijdag wordt georganiseerd door het Troon Instituut en voor de toegang moet betaald worden.