Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ook Yellow Birds en Gideon succesvol in volleybal play-offduels

Ook Yellow Birds en Gideon succesvol in volleybal play-offduels

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — In navolging van Livo en Yelyco hebben ook Yellow Birds en Gideon respectievelijk in de halve finaleserie bij de mannen en vrouwenvolleybal play-offs een 1-0 voorsprong genomen. Yellow Birds stuurde verdedigend mannenkampioen Yelyco vrijdagavond in vijf enerverende sets met 25-20, 25-16, 24-26, 19-25, 15-8 terug.

Bij de vrouwen had semikampioen Gideon viersets nodig om Condor met 25-17, 25-17, 19-25, 30-28 van zich af te zetten. Livo en Yelyco maakten woensdag bij de start van de post-season geen fouten door hun tegenstanders respectievelijk SVV en Yellow Birds met lege handen terug.

 Het goed opgekomen publiek genoot zienderogen vooral van de mannenpartij tussen Yellow Birds en Yelyco. Nadat de Gele Vogels een comfortabel lijkende 2-0 voorsprong namen, dacht menigeen dat opponent vrij simpel opzijgezet zou worden.

Echter, niets was minder waar. Yelyco toonde zich een waardige strijder en veerde geleid door vooral Keven Sporkslede, aanvoerder Furgil Ong-A-Fat, Adyante Akiemboto in combinatie met de goede verdedigingskwaliteiten van libero Antoine Vliet krachtig terug.

Wild enthousiast

Sporkslede ontpopte zich in de vierde periode zelfs tot een blokspecialist door onder meer krachtige spikes elk van Gino Naarden en Shemar Jameson van de rivaal te pareren. Hij maakte het publiek daarmee wild enthousiast. Ook Ong-A-Hat blokkeerde tenminste één keer een joeker van Naarden.

Echter, in de beslissende vijfde set gaf Roberto Joval de aanzet tot de zege van Yellow Birds door vier keren achtereenvolgens door het midden te scoren. Alsof dat niet genoeg was, zette de routiniër het duel op slot door de kill van Sporkslede onschadelijk te maken: 15-8. Na afloop stelde Leonel Mahabali tegenover de Ware Tijd dat hij na de 2-2 helemaal niet panisch was geworden.

“We zijn teruggegaan naar de basis. We zijn niet ontevreden, maar a win is a win.” De Yellow Birds-captain houdt er terdege rekening mee dat het nog niet is afgelopen. “We moeten nog één wedstrijd winnen en nuchter blijven”, aldus Mahabali. Ong-A-Fat daarentegen was de mening toegedaan dat concentratieverlies in de ondergang van Yelyco resulteerde.

“We hadden een slechte start in de vijfde set en dat heeft ons gekild. Daarnaast ook een combinatie van miscommunicatie en verkeerde calls.” De Yelyco-aanvoerder klonk ondanks de nederlaag niet ontevreden. “De meeste opdrachten werden uitgevoerd. In game 2 gaan we hetzelfde concept toepassen met een beter eindspel.”

Speelsters van Gideon vieren uitbundig de overwinning op Condor.

Ommekeer

Bij de vrouwen zorgde Tanya Fernald voor de ommekeer. Gideon leidde in de derde set met 19-16 voordat de centrumspeelster achter serveerlijn plaatsnam en Condor niet alleen terugbracht in de periode, maar die ook hielp winnen. In de vierde set maakten onder meer de ingevallen Charis Peroti, Chontelle Lisse, Monica Calor en captain Zoureena Koningverander het verschil voor de zwart-witte formatie.

De wereld van de oudkampioen viel echter aan diggelen nadat Farizada Kurban een servefout beging en Gideon-aanvalster José Tammenga de periode daarna afmaakte (30-28) en zo ook de wedstrijd. Janneke Tammenga vond dat het verlies van Gideon in de derde set door een “dip in de pass” kwam.

“Darnaast heeft Fernald ons ook verrast met haar serves. Ze heeft vijf tot zeven punten gemaakt waarbij wij zelfs voorstonden”, onthulde de aanvoerster van de runner up van 2022. “De vierde set was best leuk en spannend. Ik ben vooral blij dat we niet hebben opgegeven. Ik hoop dat game 2 korter en sneller wordt”, aldus Tammenga.

Koningverander veronderstelde dat zij en haar teamgenoten in de vierde set te veel aan hun hoofd hadden. “De hype van de hal is daarbij ook van invloed geweest”, bekende ze. Ze gaf toe dat Condor laat op dreef kwam. “Onze verdediging was beter in de derde en vierde set. We moeten ook meer communiceren”, aldus Koningverander.