Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ook leerkrachten zijn de wanhoop nabij

Ook leerkrachten zijn de wanhoop nabij

‘Ik laat het gewoon over mij heenkomen’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Ik ben hier gekomen om te protesteren maar als er vandaag niet wordt gestort weet ik niet hoe ik terug naar huis ga.” Zo spreekt een van de aanwezige leerkrachten van een technische school in Paramaribo. Hij wenst niet met zijn naam in de krant uit vrees voor rancune. Elke dag moet hij vanuit zijn woonplaats Creola rijden naar de stad om les te geven.

Dinsdag toog een kleine groep leerkrachten van verschillende onderwijsniveaus naar het kabinet van de president om het staatshoofd te spreken. Hij is echter niet aanwezig en zijn directeur Ajay Moensi evenmin. Meredith Hoogdorp, initiatiefnemer van het protest, zegt aan de Ware Tijd weten dat zij al vijf dagen tevergeefs heeft geprobeerd om Moensi te pakken te krijgen voor een afspraak te maken. Uiteindelijk krijgen twee vertegenwoordigers uit de groep de gelegenheid voor een kort gesprek met waarnemend directeur Arleen Emanuels.

“Als de bond voor ons opkomt wordt er gedreigd met een rechtszaak. We kunnen het zelf, we hebben ook recht op demonstratie dus wij doen het nu op eigen houtje”

Geen bondsactie

Dat ook leerkrachten de wanhoop nabij is blijkt uit het feit dat het protest een spontane actie is waarvan de bond niet op de hoogte was. Daarom is de vrees voor rancune erg groot. Dat was ook de reden dat enkele leerkrachten, voordat men naar het kabinet van de president begon te lopen, de groep hebben verlaten.

“De bond is waarschijnlijk moe, je merkt dat er geen stappen worden ondernomen. En als de bond voor ons opkomt dan wordt er gedreigd met een rechtszaak”, zei een van de aanwezigen. “We kunnen het zelf, we hebben ook recht op demonstratie dus wij doen het nu op eigen houtje”, zegt Hoogdorp, die niet bang is voor rancune. “Het gaat hoe dan ook slecht en ik kom toch niet uit met het salaris dat ik krijg. Dus ik laat het gewoon over mij heenkomen.”

De groep zal nagaan welk model nu toegepast kan worden. Inmiddels is ook bekend geworden dat na de salarisstorting dinsdag de leerkrachten SRD 1.000 minder hebben ontvangen. Volgens een ingewijde op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gaat het om een ‘twk die is stopgezet’.

Voorstellen

“De meeste van ons hebben een maandsalaris van SRD 7.000 en daarmee kom je niet uit. Als je een huur van 100 euro moet betalen en daarnaast de kosten van levensonderhoud die zo hoog uitvallen, dan begrijpt u dat je niet uitkomt met dat salaris”, illustreert een leerkracht. Hoogdorp: “Dan heb je nog andere kosten want je moet representatief naar school maar met zo een salaris kunnen we dat niet.”

De leerkrachten eisen een ‘oli karta’ waarmee zij die twee keer per maand vol kunnen tanken en voedingsbonnen om de belangrijkste boodschappen te doen zoals groenten, fruit, brood en melkproducten. Een ander voorstel is om, net als gebeurt met de benzineprijzen, ook salarissen voor de leerkrachten marktconform te maken.

Deze voorstellen zijn doorgegeven aan waarnemend directeur Emanuels. Met veel moeite konden de leerkrachten haar te spreken krijgen aangezien de politie hen op een bepaald moment probeerde te beletten om te lopen naar het kabinet van de president. Na overleg met een inspecteur te mochten Hoogdorp en een medeactievoerende Emanuels kort op de stoep spreken. Zij beloofde de informatie door te geven aan directeur Moensi om tot een gesprek te kunnen komen met de president.