Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ontwikkeling in Goejaba

Ontwikkeling in Goejaba

GOEJABA, DAT BEKEND staat als het grootste dorp in het Boven-Surinamegebied, zit al een jaar zonder stroom. De zonnepaneleninstallatie schijnt te zijn gebouwd op een locatie die onder water loopt bij hoge waterstand. Het dorp is wachtende op de overheid die haar zou helpen met het verplaatsen van deze installatie naar een nieuwe plek.

Deze situatie geeft een unieke kijk in de ontwikkelingscycli van een bepaalde gemeenschap. Het dorp zegt zich bijvoorbeeld beetgenomen te voelen door de ondernemer, omdat die had beloofd de installatie drie meter boven de grond te plaatsen. Dat is niet gedaan en de bewoners voelen zich belazerd.

Het ideale plaatje is dat de dorpen zelf besluiten wat hun eigen pad richting ontwikkeling is

Ontwikkeling realiseren is een proces waarbij de mensen van het gebied zelf ook betrokken moeten worden. De vraag rijst in hoeverre dat in dit geval wel is gebeurd. De bewoners zeggen dat er een ondernemer is gekomen, dat die dronebeelden heeft gemaakt en de plek heeft gekozen. Kennelijk zonder dat er goed overleg is geweest met de locals die voordeel zouden moeten hebben aan het project.

Het ideale plaatje is dat de dorpen zelf besluiten wat hun eigen pad richting ontwikkeling is. Hoe willen ze hun dorp inrichten? Waar komt er een krutu oso en waar komen de kostgronden, waar mag worden gehengeld en waar niet. In welk gebied mag worden gejaagd en waar niet? En natuurlijk ook: waar wil het dorp dat de centrale elektriciteitscentrale komt te staan.

Op zo een manier kan de wens van de mensen duidelijk naar voren worden gebracht wanneer een investeerder of wie dan ook het dorp aandoet. Dan had de gemeenschap, zonder dat er te veel discussie was, kunnen bepalen waar wat komt en waarom ze de dingen willen zoals ze dat willen.

Te vaak komen allerlei organisaties die van het snelle geld zijn met mooie woorden de dorpsbewoners wijsmaken dat zij het het beste weten, omdat ze van de meer ontwikkelde gebieden komen in het land. Dit terwijl in de mensen hun gebied zij het zelf wel weten en juist degene moeten zijn die het heft in handen nemen om mee te helpen beslissen.

Doordat er geen stroom is, staat ook de Cashpnt buiten werking. De pinautomaat die was bedoeld om mensen het (financieel) makkelijker te maken in het gebied diende vooral voor het gemak en de financiële inclusiviteit. Helaas, ook met het plaatsen van deze machine op deze locatie is alleen maar bewezen dat projecten die onvoldoende door zijn gesproken met de lokale mensen niet werken. Zonde voor zoveel geld en moeite, want deze les is ons niet onbekend.