Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Onderzoekt bestaansrecht oppashuis na mogelijke mishandeling baby Zeth’

‘Onderzoekt bestaansrecht oppashuis na mogelijke mishandeling baby Zeth’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Ik kan u garanderen dat ook de minister op de hoogte is van deze zaak. Hij zal na advies aangeven wat er moet gebeuren. Toen het geval openbaar werd, heb ik meteen gevraagd aan de controledienst dat er een onderzoek komt en dat is intussen in gang gezet.” Dit zegt Bruce Sariredjo, waarnemend hoofd van het Bureau Rechten van het Kind (BRK) van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), tegen de Ware Tijd.

De krant sprak met hem gisteren naar aanleiding van de mogelijke mishandeling van baby Zeth op 27 februari bij een oppashuis te Latour. Tijdens het onderzoek wordt onder meer nagegaan of het tehuis aan de wettelijke voorschriften voldoet. De krant berichtte vorige week al dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de mogelijke mishandeling.

“Het incident heeft zich vermoedelijk voorgedaan in een crèche die op papier niet bestaat en nergens staat ingeschreven, anders waren er reeds maatregelen genomen”

Het kind bleek op 27 februari ernstig te zijn toegetakeld. Zijn gezicht was bedekt met bloed, hij had een enorme barst aan zijn lip en ook aan zijn handen had hij letsel. Zijn gezicht was volgens moeder Janice Bunwaree paars aangelopen en opgezwollen.

Kinderrechten geschonden

Het BRK heeft onder meer een bemiddelingsfunctie en mag zelf geen onderzoek doen. “Maar sowieso is een kinderrecht geschonden als het kind mogelijk is mishandeld. In deze is er een taak weggelegd voor justitie om onderzoek te doen naar het geweld dat mogelijk heeft plaatsgevonden.” Sariredjo zegt dat in het geval van baby Zeth onder meer de rechten van het kind op bescherming tegen geweld, een veilige omgeving en gezondheid van het jongetje zijn geschonden.

Het BRK houdt onder meer in de gaten of de overheid de bepalingen van het kinderrechtenverdrag naleeft. “Daarnaast zijn we belast met het nationaal promoten van de kinderrechten in de samenleving. Men kan bij ons terecht om een klacht te deponeren. Op basis van de probleemvraag verwijzen wij deze door naar de juiste instantie.”

Niet geregistreerd

Verwijzend naar de wet Opvanginstellingen van 2014 stelt Sariredjo dat is aangegeven dat om een zo een faciliteit te beginnen, toestemming is vereist van Sozavo. De exploitant moet voldoen aan de standaarden van de wet over bijvoorbeeld de indeling van de ruimte, opleiding van leidster(s),  kindvriendelijke omgeving en de materialen die worden gebruikt.

Het waarnemend hoofd heeft zelf meegewerkt aan het formuleren van de wet. “Het incident heeft zich vermoedelijk voorgedaan in een crèche die op papier niet bestaat en nergens staat ingeschreven, anders waren er reeds maatregelen genomen. Doorgaans begint dat met het versturen van een waarschuwingsbrief.”

Hij benadrukt tegenover de krant de noodzaak van de wet, want al voordat deze er was deden zich veel incidenten voor. Iedereen kon een opvanginstelling, bijvoorbeeld een crèche beginnen, zonder aan de toen geldende vereisten te voldoen. Belangrijk is dat elke instelling die geregistreerd staat bij Sozavo zichtbaar in het tehuis een kopie van de beschikking moet ophangen. Bij overtreden van voorschriften kan een van de sancties zijn een boete van maximaal SRD 25.000, op te leggen door de minister.

Boetekleed

Sariredjo vertelt verder dat conform de wet Opvanginstellingen raden van advies moeten worden ingesteld. “Ze zouden al actief moeten zijn, maar de wettelijke basis ontbreekt. Er is nog geen staatsbesluit uitgegeven. De raden zijn de controlemechanismen die de bevoegdheid hebben om  landelijk te controleren en advies uitbrengen aan de minister”, legt de functionaris uit.

Ook het Landelijke Register dat in de wet is genoemd, is nog niet operationeel. Middels dat registratiesysteem zouden ouders die hun kind ergens willen inschrijven, kunnen controleren welke oppashuizen voldoen aan de voorwaarden.

Sariredjo trekt ook het boetekleed aan. “Ik geef toe dat de overheid heeft nagelaten de samenleving te informeren over de procedure bij inschrijving in een opvanginstelling.” Hij raadt ouders evenwel aan kritisch te zijn bij hun keus voor een oppashuis. De huidige controledienst heeft personeelstekort en randvoorwaarden zoals een gedegen training ontbreken. Hij zegt dat de overheid nu haast moet maken zodat deze dienst volledig kan functioneren.

Een aandachtspunt van Sariredjo is dat de media en de mensen die gebruik maken van sociale media altijd rekening moeten houden met de bescherming van de privacy van kinderen. “Breng hen niet zonder meer in beeld voordat er toestemming is gevraagd aan de ouders. Kinderen moeten zo min mogelijk herkenbaar zijn, zeker wanneer het om kinderen in een opvanginstelling gaat.”