Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Onderzoek naar optreden scheldende en ‘djappende’ politieman

Onderzoek naar optreden scheldende en ‘djappende’ politieman

PARAMARIBO — “Het verdere politioneel onderzoek zal moeten uitwijzen of het optreden van de politieman rechtmatig is geweest. Indien dit niet het geval is, zal de korpsleiding niet schromen de desbetreffende politieambtenaar de disciplinaire straf verbonden aan zijn optreden op te leggen.” Die garantie geeft de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname (KPS) in een verklaring in reactie op een video van een agent met getrokken wapen die een man een ‘djap’ verkoopt.

Daarover schrijft de politie: “Het Korps Politie Suriname is donderdagmiddag omstreeks één uur geconfronteerd met een filmpje dat op social media circuleert, van een politieambtenaar die, naar mening van onwetenden, buitensporig geweld toepast. Ook het uiten van liederlijke taal gaat daarmee gepaard, wat totaal onacceptabel is en niet strookt met de dienstbaarheid van de politie organisatie.”

De agent spreekt de mede-inzittende aan.

Een voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat er onlangs is ingebroken in de woning van de agent die wordt gefilmd. Daarbij zijn er waardevolle goederen weggenomen. De politieman kwam donderdagmiddag de verdachte op straat tegen, maar toen hij wilde overgaan tot diens aanhouding werd dat hem, aldus het KPS, belet door de mede-inzittende in het voertuig van de verdachte. “Dit heeft geleid tot het geweld, zoals te zien is in het filmpje”, verklaart het KPS.

Het schrijft erbij dat het raadzaam is om de politie bij de rechtmatige uitoefening van haar werkzaamheden niet te hinderen, aangezien dit een strafbaar feit oplevert. Een politieambtenaar, die toevallig langsreed, verleende assistentie aan zijn collega. Kort daarna arriveerde ook het Regio Bijstandsteam Paramaribo. De verdachte en mede-inzittende zijn aangehouden, overgebracht naar het politiebureau voor voorgeleiding en in verzekering gesteld wegens diefstal middels braak.