Volgens waarnemend korpschef Ruben Kensen zal het onderzoek naar de mishandeling van arrestanten door politie-inspecteurs van het politiebureau Geyersvlijt doorgaan. De politie-inspecteurs zijn met een dagvaarding naar huis gestuurd. Er zal gewacht worden op de uitkomst van het onderzoek om passende disciplinaire maatregelen te kunnen nemen.
“We kunnen dit niet goedpraten en het moet nooit meer voorkomen in een cellenhuis,” merkt Kensen op in gesprek met Suriname Herald. De politiechef benadrukt dat het niet aan de politie is om te bepalen hoe lang iemand in hechtenis blijft, maar aan het Openbaar Ministerie (OM) en de rechter-commissaris om de straf te bepalen voor degenen die zijn aangehouden.
“Onze kerntaak als politie is om mensen aan te houden en in hechtenis te nemen. De rechtbank valt echter buiten onze bevoegdheid. Dat de mannen 25 dagen in hechtenis hebben doorgebracht, lag niet aan ons,” voegt de politietopman eraan toe.
Kensen benadrukt dat er meer bewustwording moet komen bij het publiek over het feit dat de politie niet bepaalt hoelang iemand in hechtenis blijft. “Mensen hebben vaak de verkeerde perceptie dat de politie bepaalt hoelang iemand wordt vastgehouden. Onze rol als politie is echter beperkt tot opsporing, arrestatie en inverzekeringstelling.”
Bij een controle in het cellenhuis van het politiebureau Geyersvlijt hebben politie-inspecteurs arrestanten mishandeld nadat ze verboden spullen hadden ontdekt. Twee van de arrestanten moesten in het ziekenhuis worden behandeld als gevolg van de mishandeling.
Kensen meldt dat de mishandelde arrestanten nu herstellen.