Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Onderzoek gestart naar ontslag van SWM-arbeiders

Onderzoek gestart naar ontslag van SWM-arbeiders

De afdeling Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken is een onderzoek gestart naar het ontslag van een groep arbeiders bij de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) na een alcohol- en drugstest. De ondervoorzitter van de bond SWM, Furgil Wolff, zegt in gesprek met Suriname Herald dat zij het onderzoek van de Arbeidsinspectie afwachten.

De juridische afdeling van de Arbeidsinspectie heeft de laatste groep arbeiders intussen ondervraagd. Wolff benadrukt dat de bond haar leden zal ondersteunen tijdens deze periode. Hoewel de bond nog niet in staat is geweest om met de directie te spreken over de kwestie, zal zij dat doen zodra de gelegenheid zich voordoet.

Wolff merkt op dat de directie een harde beslissing heeft genomen door zonder waarschuwing in deze moeilijke tijden tot ontslag over te gaan, maar de bond zal afwachten wat het onderzoek aan het licht brengt. Ze hoopt dat er snel een oplossing komt.

Samen met de secretaris van de bond, Digmar Woodly, was Wolff aanwezig bij de gesprekken met de Arbeidsinspectie. Wolff benadrukte dat de mannen die ontslagen zijn, geen geschiedenis van wangedrag binnen de organisatie hadden. Ze hadden een schone staat van dienst bij de afdeling Human Resources Manager (HRM) en daarom verbaast het de bond dat de directie voor het ultieme middel heeft gekozen.

Hij erkent dat fouten kunnen worden gemaakt op de werkvloer, maar benadrukt dat er beleid is omtrent waarschuwingen en ontslagprocedures in zowel het cao-boekje als het bedrijfsboekje van de SWM. Volgens Wolff heeft de directie deze procedures genegeerd en is zonder waarschuwing tot ontslag overgegaan. De betreffende medewerkers werkten op twee afdelingen van de SWM.

Wolff benadrukte dat de bond niet tegen het toegepaste beleid is, maar tegen de manier waarop de directie ermee omgaat. Hij is van mening dat er procedures moeten worden gevolgd voordat er overgegaan wordt tot ontslag, en dat deze procedures zijn genegeerd.

De vakbond vindt dat er bij het uitvoeren van drugs- en alcoholtesten op werknemers rekening moet worden gehouden met verschillende aspecten. Bovendien moet dit aan de werknemers worden gemeld, voegt Woodly toe.

Maureen Held, het hoofd van de Juridische afdeling, laat weten dat SWM de directie op de hoogte heeft gesteld van een ontslag. Het bedrijf heeft enkele werkdagen de tijd om dit ontslag te melden.

“Vervolgens zullen beide partijen worden gehoord en zal er een besluit worden genomen. Dit besluit kan leiden tot bezwaar of geen bezwaar. Als er sprake is van bezwaar, blijft de werknemer wettelijk in dienst en wordt de persoon uitgenodigd om weer aan het werk te gaan. Als er geen bezwaar is, moet de werkgever een ontslagvergunning aanvragen, wat 30 dagen kan duren”, legt Held uit.

Held voegt toe dat de inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie binnen veertien werkdagen een besluit zal nemen over het ontslag.